Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Ipari robotika (Robot Systems Integration)

A szakma relevanciája

Az elmúlt években többszörösére nőtt a világon a telepített robotok száma, évi mintegy fél millió darabbal növelve számukat a legkülönfélébb iparágakban. Ennek a fejlődésnek a fenntartásához a robotikában jártas szakemberek képzésére van szükség.

Ahhoz, hogy a robot hasznos munkát végezhessen, be kell építeni egy átfogó folyamatba, egy termelőegységbe, amely kihasználja a tudását. A robot feladata lehet többek közt válogatás, manipuláció, be- és kirakodás, raklapolás, hegesztés, de képességeinek valójában csak a fantázia szabhat határt.

A versenyszám rövid leírása

Az Euroskills és Worldskills versenysorozaton Robot Systems Integration néven indított ipari robotika szakma keretében a versenyző a robotokban rejlő lehetőségek kiaknázásán dolgozik.

Feladata, hogy csapattársával átgondolja, megtervezze és megvalósítsa azt, hogy az adott projektet hogyan végezze el a robot (mi történik a folyamatban részes munkadarabokkal és perifériákkal, hogyan lehet a legoptimálisabban programozni a robotot, hogyan lehet biztonságossá tenni a robotcellát, és hogyan adható át a megrendelő számára, aki üzemeltetni kívánja majd).

A robot rendszerintegrátornak tisztában kell lennie a gyártási folyamat technológiai kívánalmaival, a robotizálásra vonatkozó előírásokkal, az automatizált rendszerek elektromos csatlakoztatásával, a perifériás berendezések integrálásával és programozásával, a hibaelhárítással és folyamatoptimalizálással, valamint a dokumentáció készítéssel.

A felkészülés és a kvalifikációs verseny menete

A versenyszámra való felkészülés FANUC ipari roboton történik. A felkészülésre a dedikáltan erre a célra összeállított FANUC oktatási robot celláját célszerű használni, mely rendelkezik a versenyszámhoz szükséges összes alkotóelemmel (cella, robot, szoftver licensz, oktatóanyagok, gyakorlófeladatok, teszt feladatok, kiegészítő opciók, stb). A felkészülést időszakosan szervezett szintemelő képzések segítik mind a felkészítő tanárok, mind a versenyzők számára, azonban a törzstudás elsajátítására a felkészítő intézményben kerül sor.  

A FANUC Hungary Kft, mint a szakma magyarországi főszponzora szervezi a hivatalos válogatóversenyt, melynek során kiválasztásra kerül az a két fős csapat, akik az Euroskills vagy Worldskils versenyen felkészítésében részt vesznek, és ennek sikere után képviselni fogják hazánkat a megmérettetésen.

A kvalifikációs verseny egy többnapos megmérettetés kétfős csapatok számára, ahol az Euroskills és Worldskills versenyeken használt feladattípusokat és értékelési sémát használva egy rövidített versenyen mérik össze a tudásukat. Ennek során a rendelkezésre álló eszközökből, perifériás berendezésekből kell fizikai valójában felépíteni egy robot cellát, valamint elkészíteni az azzal azonos digitális ikerpárját Roboguide szimulációban.

Fontos ismérve a versenyfeladatnak, hogy nem csak a robot programozásra támaszkodik, hanem a fizikai kivitelezés szakmai szempontjaira is, mindezeken felül az értékelés során olyan ’soft és hard skill”-eket is figyelembe vesz, mint például a munkaszervezés, kommunikációs képességek, munkakörnyezet kialakítása, gyártócella kiépítése, automatizáció hatékonysága és dokumentáció készítés szakmaisága.

Követelmények, elvárások

Minimális szakmai elvárások:

Egyéb elvárás:

Ajánlott elvárás a felkészítő intézmény részéről:

 

További információk

További információ elérhető a www.worldskillshungary.hu és a https://www.fanuc.eu/hu/hu/robotok/educational-package honlapokon