Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Ács (Carpentry)

A szakma, versenyszám rövid leírása:

Az ács szakmában a WorldSkills verseny egyéni verseny. A versenyzőknek a megadott munkaidő alatt egy tető makettet kell elkészíteniük. A feladathoz rendelkezésre bocsátják a gyalult és túlmérettel hossztolt faanyagot, rajzokat, rajztáblát, gyalupadot és szerszámgépeket. A versenyzők a saját, rajzeszközeikkel, szerszámaikkal illetve szerszámgépeikkel dolgozhatnak.  A munkaidő versenyenként változik, a 18-20 munkaóra általában 4 munkanapra van szétosztva.

 

A versenyfeladat kivitelezése a következő négy munkafázisból tevődik össze:

Nagyon fontosak a geometriai ismeretek, hiszen az összes alkatrészt előre el kell tudni készíteni anélkül, hogy azokat munka közben egymáshoz lehessen igazítani. Az értékelés már az egyes munkafázisok között is zajlik, a méreteket és az illeszkedési pontosságot viszont a kész maketten ellenőrzik.

Követelmények, elvárások:

A versenyzőknek a magyarországi válogatóversenyen, illetve nemzetközi versenyen is egy gyakorlati feladatot kell megadott időre, kiváló minőségben elkészíteniük. Követelmény a feladat gyors, precíz és esztétikus kivitelezése. A versenyzők kiválasztása többlépcsős rendszerben, írásbeli és gyakorlati fordulók után, a válogató versenyek döntőjén történik. Az előválogató írásbeli feladata rendszerint egy szerkesztési feladat, ami a további, gyakorlati fordulókban már komplett makettépítéssel egészül ki.

 

A válogatóversenyre történő felkészüléshez a jelentkezők számára ajánljuk az ács szakma korábbi szakértője Hantos Zoltán által összeállított „Szerkesztő feladatok ácsoknak” című kiadványt, ami ismerteti az alkalmazandó geometriai módszereket, és gyakorló feladatokat is tartalmaz.

 

További információk:

 

A jelentkezők, érdeklődők számára bővebb információ kérése:

 

Piltmann Miklós

szponzor képviselőnél

E-mail: piltman@tetopiltman.hu

 

Jelentkezni a versenyre a www.worldskillshungary.hu címen található elektronikus jelentkezési lap kitöltésével lehet.

A jelentkezések elbírálását követően minden jelentkezőt e-mailban értesítünk a válogató versenyek helyéről, idejéről.