Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Szőke Péter

ICT Team/CISCO specialist
Szőke Péter
Szakma: ICT Team/CISCO specialist
Iskola / munkahely: T-Systems
Szakértője: Nagy Zsolt

“Szőke Péternek hívnak, húsz éves vagyok, a debreceni csapat tagja.

Kiskorom óta érdekel a számítástechnika, első számítógépemet hét éves koromban kaptam, egy Commodore 486-ost, melyet bátyámmal együtt fejlesztgettünk évekig. Mindig valamilyen nagyszabású projektbe akartunk fogni, úgyhogy szép lassan megtanultunk programozni. Érdeklődésem azóta sem lanyhult, ma már tudok programozni PHP-ban, Delphiben, Javában és néhány kisebb szkript nyelvben (JavaScript, mIRC script stb.) Legtöbb kódomat PHP-ban írtam, mivel azt gondolom, ez a legrugalmasabb nyelv. A PHP-nak van ugyan némi problémája a sebességgel, de körültekintő tervezéssel és hatékony programozással nagy lehetőségek vannak benne.

Valójában nem maga a programozás érdekel, inkább mint eszközt használom arra, hogy olyan komplex problémákat oldjak meg, ahol egy-egy lépést sokszor kell ismételni. Sokkal jobban szeretek tervezni, nehéz döntéseket meghozni nagy nyomás alatt, gyors tempóban dolgozni, mint magát a megvalósítás folyamatát végigvinni. Nem igazán vagyok megvalósító típus, szívesebben használom kreativitásomat egy probléma megoldása során, ezzel segítve csapattársaim munkáját. Szerintem egy jó csoportban a tagok mindig segítenek egymásnak, fel tudják osztani maguk között a munkát úgy, hogy mindenki a leginkább testhezálló feladatot kapja meg. Mivel nagy tapasztalatom van Microsoftos rendszerekkel, én lettem a Windows specialista a csoportban.

Hálózati mérnökként dolgozom a T-Systemsnél 2007 júliusa óta. Nagy tapasztalatot szereztem CISCO hálózati eszközökkel, jelenleg CheckPoint és Juniper tűzfalakkal dolgozom. Részt veszek a T-Systems legnagyobb projektjében, a Shell outsourcingban. A hálózatos csoport a Shell projektben 13 fős nemzetközi – hat magyar, négy szlovák és három német – csapat, így remek tapasztalatszerzési lehetőség arra is, hogy hogyan kell egy nemzetközi csoportban dolgozni.

Távolabbi terveim között szerepel, hogy 2009 első vagy második negyedévében elkezdjem a CCNP tanfolyamot. Mivel még nem szereztem diplomát, a tanfolyam elvégzése után egyetemen szeretném folytatni tanulmányaimat, kommunikáció vagy szociológia szakot szeretnék választani, mert érdekel az emberi viselkedés és a pszichológia.”