Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Farkas Máté

Office specialist / Project manager
Farkas Máté
Szakma: Office specialist / Project manager
Iskola / munkahely: Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola
Szakértője: Sisák Zoltán

“Farkas Máténak hívnak, 20 éves vagyok, Debrecenben élek.

A 2003/2004-es tanévben kezdtem meg középiskolai tanulmányaimat a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában informatika tagozaton, idegen nyelvnek az angolt választottam. A tanulás mellett szabadidőmben a Debrecen Dynamites baseball csapatának sorait erősítettem.

Érettségi után a Debreceni Egyetem Informatikai Karára felvételiztem, de végül halasztottam egy évet és beiratkoztam régi iskolám rendszerinformatikus technikusi képzésére, ahol elvégeztem a Cisco hálózati Akadémia CCNA és Fundamentals of Wireless Lan képzéseit. Technikusi évemben részt vettem az az évi OSZTV-n, ahol első helyezést értem el a hálózati rendszertelepítő versenyszámban. Később két osztálytársammal csapatban indultunk a Cisco Olimpián, ahol szintén a dobogó első fokán végeztünk.

A középiskolai évek alatt főleg a programozás kötötte le a figyelmemet, a technikusi év alatt azonban rájöttem, hogy a hálózatok és a hálózat biztonság az, ami igazán érdekel.

2007 szeptemberében kezdtem volna el az egyetemet, időközben azonban állást ajánlottak az IT Services Hungary Kft-nél, így tanulmányaimat egy időre függőben hagytam. A diplomáról természetesen nem mondok le, de most úgy vélem, hogy valamilyen pénzügyi szakon szeretném megszerezni.

Az IT Services Hungary Kft. egy német multinacionális vállalat, a T-Systems leányvállalata, így munkánk során igen nagy és összetett hálózatokkal dolgozunk. Sokat foglakozom hálózati eszközökkel, főleg a Cisco Systems termékcsaládjából. Ez utóbbi indokolta, hogy én lettem a TeamSpirit Cisco specialistája. Emellett még más gyártók termékeivel is volt szerencsém dolgozni, többek között Juniper és CheckPoint tűzfalakkal.

Az Euroskills verseny úgy gondolom, nagyon testhezálló számomra. Szeretek csapatban dolgozni, és mivel nem köteleztem el magam csak a Cisco eszközök mellett, szívesen segítek más rendszerekkel kapcsolatos (pl. Linux) feladatokban is.

Terveim között szerepel a Cisco CCNP, CCSP, Juniper valamint CheckPoint szakértői minősítések megszerzése.”