Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Bolla Dániel

Mechatronika (Mechatronics)
Bolla Dániel
Szakma: Mechatronika (Mechatronics)
Iskola / munkahely: Jedlik Ányos Szakközépiskola
Szakértője: Dr. Jánosi László

“Bolla Dániel vagyok, 1987. március 7-én Győrben születtem. Most egy Győr-Moson-Sopron megyében lévő kis faluban, Szerecsenyben lakom. Már kiskoromban is látszott, hogy inkább a műszaki dolgok állnak hozzám közel. A műszaki beállítottságomat valószínűleg apukámtól örököltem, aki gépészmérnök.

A győri Jedlik Ányos Szakközépiskola elektronika szakára nyertem felvételt, jelenleg pedig a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karának hallgatója vagyok.

Mechatronikával önszorgalomból kezdtem el foglalkozni. Otthon megtanultam PLC-t programozni, iskolámban – szakkör keretében – pedig PIC-et (mikroprocesszort) programozni. Ettől kezdve a programozás lett az egyik legkedveltebb hobbim, az elektronikával együtt.

A 2007-es gödöllői válogató versenyre való felkészülésem érdekében technikusi képzésen vettem részt a Jedlik Ányos Szakközépiskolában. A felkészülésben édesapám segített, aki amellett, hogy gépészmérnök, oktatással is foglalkozik. Megtanultam a pneumatika alapjait, megismerkedtem a legfontosabb pneumatikus elemekkel, otthon pedig tovább folytattam a PLC programozás tanulását. Elindultam az Országos PLC programozó versenyen, ahol 100%-os gyakorlati és szóbeli eredménnyel az első lettem. Ezt követte a gödöllői válogatóverseny. Az angol nyelvi teszten továbbjutva a gyakorlati forduló miatt már nem izgultam, úgy éreztem, megfelelően felkészültem. Mindkét gyakorlati feladatot (a PLC programozást és az elektro-pneumatikus kapcsolást is) egyedül nekem sikerült hibátlanul teljesíteni, így első helyezést értem el. Hatodmagammal részt vettem a magyarországi Festo Didactic által támogatott felkészítésen, majd a végső döntőn bekerültem abba a kétfős csapatba, amely végül képviselhette Magyarországot Japánban a szakmai versenyek legnagyobbikán, a WorldSkillsen.

Sok versenyen indultam már, de mindezek közül a WorldSkills volt a legrangosabb, legérdekesebb verseny számomra. Sok tapasztalatot szerezve csapattársammal most készülünk a rotterdami EuroSkills-re. A felkészülés során további két csapattárssal részt vettünk a Bosch cég által elsőként megrendezett Pneumobil versenyen, ahol a közönségdíj mellett a 4. helyezést értük el műszaki konstrukciónkra.

Az egyetem elvégzésével párhuzamosan – ahogy időmből telik – szeretném segíteni a következő csapatok felkészülését az elkövetkező WorldSkills versenyekre. Úgy gondolom, az általunk szerzett rengeteg tapasztalat sokat segíthet a későbbi csapatok sikeres felkészülésében.”