var lang = 'hu'; var default_lang = 'hu'; var settings = { ga: 'UA-125087370-1' }; var messages = { delete_cookie: 'Biztosan törölni szeretné a sütiket?', "ajax": { "error": "Kérjük, próbálja meg később" } }; function addGPDR() { }

Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Vidos Ádám

Ács (Carpentry)
Vidos Ádám
Szakma: Ács (Carpentry)
Iskola / munkahely: -
Szakértője: Dr. Hantos Zoltán

Szeretek a szabadban dolgozni. Mindig újat tanulok. Ahány ház annyi szokás! Két helyen is dolgoztam eddig. Az első hely modernebb volt, mert már a tetőterv szoftverrel készült. A második helyen viszont hagyományosan, zsinórpaddal dolgoztunk. Mindkettőből, és a kettő összehasonlításából is nagyon sokat lehet tanulni.

 

Nálunk a családban ketten vannak asztalosok, és nekem is megtetszett az a szakma. Az asztalos iskolát négy év alatt végeztem el. Időközben az ács szakma is megtetszett, mert rokon szakma és nagyon szeretek fával dolgozni. Korábban is találkoztam ácsszerkezetekkel. A családban egyszer tetőt kellett felújítani, és azt is mi csináltuk meg.

 

A EuroSkills verseny segít fejleszteni a problémamegoldó készségemet, útmutatót kapok az összetett feladatok megoldásához, segít a valódi csapatmunka elsajátításában. Kipróbáljuk, hogy a feladat bizonyos részei kinek mennek jobban így a versenyen már mindenki azt csinálja amihez a legjobban ért.

 

Szerencsés, ha nem vagy tériszonyos, ha az ács szakmát választod, mert magasban kell dolgozni. Fejleszd a kézügyességed, és kreativitásod! Nem árt, ha érdekel ez a szakma, ha szeretsz fával dolgozni. Ha ez nincs meg, akkor nem érdemes az ács mesterséggel próbálkozni. Nem árt egy kis erő sem a tetőszerkezet mozgatásához, mert nem nagyon van daru az építkezéseken.

 

Rengeteg idő ment bele a felkészülésbe sokszor iskola után ott maradtunk és sokat rajzoltunk. A EuroSkillsre 2 hónapos a felkészülés. A helyszínt az iskolánk adja, szerszámokat és a szakértelmet pedig az iskola és a szponzorok. Sajnos kevesebb szabadidőm van, kevesebbet tudok együtt lenni a barátnőmmel. Szerencsére türelmes és megérti, hogy mennyire fontos nekem a felkészülés.

 

Mestereink nagyon jól szervezték meg a felkészülési folyamatot. Bármit kértünk, megadták. Volt például, amikor a szabadidejüket áldozták, mert mi még többet akartunk tanulni szerkezetrajzból.

 

Mi lesz a verseny után? Részt veszek az Erasmus + Program keretében egy féléves németországi szakmai gyakorlaton. Németországba remélem sokat fogok tanulni, és miután hazajövök, Ausztriában szeretnék elhelyezkedni, mint ács.