Mechatronika (Mechatronics)

A szakma, versenyszám rövid leírása

A mechatronika az egyik legújabb tudomány- és szakterület. Kialakulása döntően az 1980-as évekre tehető. Alapvetően három szakterülettel: a gépészettel, az elektromossággal és az információval foglalkozó szakterületek integrációjából alakult ki.

Az egyes területek átfedése és együttműködése az alábbiakban látható

Az egyes területek együttműködését a szinergia jellemzi. A szinergia az a hatás, amikor az egyes tudományterületek eredményei és hatásai nem csupán összegződnek, hanem együttműködésük révén egy új, magasabb rendű minőség jön létre.

Számos speciális szakterületen is meghatározó szerepűek a mechatronikus szakemberek, mint a robotika, a CNC gyártástechnológiák, integrált bio-elektro-mechanikai rendszerek, quantum számítógépek, nano- és piko rendszerek stb.

A mechatronikai szakember olyan gépeket tervez, üzemeltet és irányít, melyek elektromos vezérléssel vagy szabályozással rendelkeznek és számítógép felügyeli a működésüket. A mai világban a korszerű berendezések mindegyike rendelkezik ilyen tulajdonsággal.

 

Követelmények, elvárások

A WorldSkills és EuroSkills versenyeken 2 fős csapatok versenyeznek. A versenyzők mind a három szakterületen kell, hogy jártassággal bírjanak. Ezt a jártasságot teremti meg az országos előversenyeken, válogatókon és a válogatók döntőjén történő versenyző kiválasztást követő részletes szakmai képzés, mely tartama legalább egy év. Ezen szakmai részek kiterjednek a mechatronikai gépépítésre, méréstechnikára, szabályozástechnikára, PLC programozásra, ethernet hálózat építésre, robot programozásra stb.

 

Elvárás a versenyzőkkel kapcsolatban a szakmai angol nyelvismeret, azonban nyelvvizsga bizonyítvány nem szükséges.

További információk

További információk a elérhetőek a www.worldskillshungaryhu, a www.festo.hu, a www.gek.szie.hu honlapokon,

valamint

Jánosi László

szakértőnél
Telefon: +36-28-522-000/15-32,
E-mail: janosi.laszlo @ gek.szie.hu

Szabó Norbert

szponzor képvislőnél
Telefon: +36-1-436-5157
E-mail: norbert_szabo @ festo.com

Jelentkezni a versenyre a www.worldskillshungary.hu címen található elektronikus jelentkezési lap kitöltésével lehet.

A jelentkezések elbírálását követően minden jelentkezőt e-mailban értesítünk a válogató versenyek helyéről, idejéről.