Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Informatikai rendszerüzemeltető (ICT Specialists / IT Network Systems Administration)

Az informatikai rendszerüzemeltető versenyszám különböző módon jelenik meg az európai és a világversenyeken. A WorldSkills versenyeken a IT Network Systems Administration egyéniben, míg a EuroSkills versenyeken a ICT Specialists csapatversenyen, 2 fős csapatban indulnak az egyes országok versenyzői.

 

A szakma, versenyszám rövid leírása

A hálózati informatika területén rendezett versenyeken a számítógépes hálózatok tervezésében, megépítésében és beállításában jártas fiatal informatikus szakemberek mérik össze tudásukat.

A versenyzőknek olyan változatos és összetett munkakörnyezetben kell helyt állniuk, ahol Cisco hálózati eszközök (például forgalomirányítók, kapcsolók, vezeték nélküli hozzáférési pontok és IP telefonok), Microsoft kiszolgáló- és ügyfél operációs rendszerek, valamint Linux és más szabadforrású rendszerek egyaránt megtalálhatók.

A WorldSkills esetében egyéni verseny zajlik, vagyis a versenyzőnek minden területhez egyaránt értenie kell. Az EuroSkills versenyen csapatok vesznek részt, a csapatot alkotó két versenyző két-két szakmai területre specializálódik.

A hazai válogatóversenyek három fordulóból állnak. Mindhárom fordulón történő sikeres szereplés érdekében előzetesen ajánlott felkészülési anyagok kerülnek megjelölésre, melyek számonkérésével a versenyzők tanulási hatékonysága is mérhető.

A verseny menete

A verseny első körében teszteket, szimulációs gyakorlatokat, illetve a felkészültséget és a kreativitás próbára tevő egyéb típusú online feladatokat kell a versenyzőknek megoldaniuk.

A legjobb tizenkét versenyző vehet részt a középdöntőben, ahol már valódi vagy azzal megegyező képességű gyakorlati feladatot kell a résztvevőknek megoldaniuk.

Ezután az a hat versenyző kerül a döntőbe, aki ez előző fordulóban a legjobbnak bizonyult. Itt több napon keresztül, valós eszközökön kell bizonyítaniuk rátermettségüket. A versenyzők feladata többek között egy képzeletbeli multinacionális cég informatikai rendszerének kialakítása, az abban található hálózati berendezések (forgalomirányítók, kapcsolók és vezeték nélküli hozzáférési pontok) konfigurálása, Windows és Linux kiszolgálók telepítése, illetve hálózati szolgáltatások (web, levelezés stb.) beállítása.

EuroSkills válogató esetén a legjobb négy, míg WorldSkills verseny esetén a legjobb két versenyző kap meghívást egy hat hónapos felkészítésre. Ennek során otthoni készülés és néhány egynapos helyszíni tréningre kerül sor. Azon csapat összeállítása vagy versenyző kiválasztása akik a nemzetközi mezőnyben képviselhetik Magyarországot, ezen szakasz végén történik meg.

A válogatóverseny első fordulójának feladata részben, a középdöntő és döntő feladata teljes egészében angol nyelvű.

Követelmények, elvárások

Minimális szakmai elvárások:

Egyéb elvárás:

 

További információk

További információ elérhető a www.worldskillshungary.hu és a www.netskills.hu honlapokon,

Csőke János szakértőnél,
E-mail: janos.csoke@http-foundation.hu

valamint a

HTTP Alapítványnál.
Telefon: +36-1-225-4600
E-mail: info@http-alapitvany.hu