Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Autószerelő (Automobil technology)

A szakma, versenyszám rövid leírása

Az autószerelő ismeri az autó minden porcikáját, tisztában van a mechanikus alkatrészek működésével és az azokat vizsgáló műszereket és javító szerszámokat tudja kezelni. A belső égésű motorok mechanikai mérését el tudja végezni, majd össze tudja szerelni a motort, hogy az működőképes legyen. A motorvezérléssel és emissziótechnikával kapcsolatos érzékelők és beavatkozók működését és elektromos jeleit is ismeri, a teljes szabályzó rendszert összefüggéseiben látja. Kapcsolási rajzot tud olvasni és meg tudja állapítani mérésekkel a rendszerben található hibák okait, a hibakeresés folyamatát el tudja magyarázni. A járműkommunikációs protokollokat ismeri, az elektromos hálózat szabályzási rendszereivel tisztában van.

Ismeri a jármű fékrendszerét, képes felismerni a hibás fék-alkatrészeket és meg tudja javítani a járművet. A futómű-alkatrészeket és –paramétereket, és az azok között fennálló összefüggéseket ismeri, be tudja állítani a futóművet és felismeri a cserélni szükséges alkatrészeket a jármű felfüggesztésében.

 

Követelmények, elvárások

A nemzeti válogatóversenyre jelentkezők létszámától függően egy-, vagy többlépcsős előválogató versenyen mérik össze tudásukat. A válogatóversenyek győztes versenyzői a EuroSkills, illetve a WorldSkills versenyt megelőzően több hónapos szakmai felkészítésen vesznek részt és közülük szakmánként a legjobban felkészült versenyző képviselheti hazánkat a nemzetközi megmérettetésen.

A magyarországi válogatóversenyen a versenyző jelölteknek világversenyeken szokásos feladatokat, méréseket és javításokat kell elvégezni. Az autó minden részét érinti a verseny, így nem csak mechanikai méréseket és szervizelést kell elvégezni, hanem az elektromos hálózatot és a kommunikációs protokollokat is ismerni kell. Idegen nyelvismeret is követelmény, mivel a folyamatokat angol nyelven el kell magyarázni az értékelő bizottságnak.

 

További információ

További információ elérhető a www.worldskillshungary.hu és a www.autotechnika.hu honlapokon, valamint

Őri Péter

szakértőnél

Telefon: +36-30-997-1579

 

Jelentkezni a versenyre a www.worldskillshungary.hu címen található elektronikus jelentkezési lap kitöltésével lehet.

A jelentkezések elbírálását követően minden jelentkezőt e-mailban értesítünk a válogató versenyek helyéről, idejéről.