Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége

A MEGFOSZ (Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) kiemelten fontosnak tartja az agrárgépész szakma népszerűsítését, a szakma presztízsének növelését a szakember utánpótlás biztosítását és a vidéki foglalkoztatottság javítását.

A MEGFOSZ szervezete évek óta kiemelten foglalkozik a mezőgazdaság, mint értékteremtő, társadalmilag kiemelkedő alapszolgáltatást, az élelmiszer előállítást biztosító ágazat versenyképességének erősítésével. A korszerű ipari technológiák bevezetésével igyekszik megteremteni az alapját, hogy a gazdálkodók biztonságosabban és stabilabban tudjanak termelni, és fel tudják venni a versenyt a nyugati, még korszerűbb technológiát használó vállalkozókkal, illetve az olcsó importtal szemben. Ehhez azonban szükség van az ágazat szakképzett munkaerejére, a fiatal, elhivatott és motivált szakember-utánpótlásra, a szakma presztízsének növelésére. Ezen célok elérésére a MEGFOSZ pályaorientációs programot működtet „Legyél Te is agrárgépész!” néven, melynek során elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy a mezőgazdasághoz kapcsolódó szakmák, ezek közül az agrárgépészet, kiemelten biztos és hosszú távú megélhetést képes biztosítani.

Programunk sikeréhez nagy mértékben hozzájárulhatnak a Skills versenyek. Ennek első állomása volt, hogy 2018-ban sikerült elérni, hogy a magyarországi Nehézgép-szerelő versenyszámban a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfogalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) lett a szakmai támogató. (EuroSkills és WordSkills). Azóta is minden évben indítunk versenyzőket és nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai felkészítésükre is a tagjaink által. 

A MEGFOSZ ezzel a szakmát és tagjait is összefogja, mert fontos számunkra, hogy megtaláljunk a tehetséges fiatalokat és ők a nemzetközi megmérettetés során megfelelő elismerésben részesüljenek.

A MEGFOSZ 1999. május 19- én alakult, célja a magyarországi eszköz- és gépforgalmazók szakmai érdekeinek képviselete, a közös célok meghatározása, azok érvényre juttatása. A szövetség fontos feladatának tekinti a mezőgazdasági eszköz- és gépforgalmazók alapvető működési normáinak meghatározását, a szövetség tagjaira vonatkozó jogszabályok megismertetését a tagokkal, a szakmailag szükséges jogszabályi változások előkészítésében való részvételt. A gép- és eszközforgalmazás szabályozási és engedélyezési kérdéseiben történő véleménynyilvánítás a tagok munkája hatékonyságának növelése érdekében. A gépforgalmazás egyéb kondícióinak (támogatás, hitel, lízing, tartós bérlet stb.) befolyásolása a tagok tevékenységének elősegítése érdekében.

A magyarországi gépkereskedelem résztvevőinek információkkal ellátása érdekében naprakész, pontos adatbázis létrehozása, annak folyamatos aktualizálása, működtetése, bővítése. A hazai és külföldi piac értékelésének elkészítése, az elemzések érdekeltekhez történő eljuttatása, piaci prognózisok elkészítése és szakmai fórumokon, illetve egyéb más módokon a tagokhoz történő közvetítése. Az ágazat megjelenésének, megismertetésének és népszerűsítésének megszervezése, kifejezetten kiállítások, rendezvények szervezésével.