Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Évosz

Az ÉVOSZ az építési vállalkozások szakmai érdekképviseletét látja el. Szakszövetségünk ezen belül az építőipari szakképzés minőségének javítását tekinti egyik fontos feladatának. Ennek érdekében az elmúlt huszonöt év alatt külföldi szakmai szervezettekkel együttműködve számos építőipari szakképzéssel, és felnőtt továbbképzéssel kapcsolatos szakmai továbbképző programot valósítottunk meg. A Leonardo Program anyagi támogatásával közel húsz éve németországi gyakorlati képző központokban szaktanárok és gyakorlati oktatók részére kőműves, ács, útépítő és szárazépítő témakörben szerveztünk kéthetes gyakorlati tovább-képzéseket.

Az Európai Ács Szövetség meghívása alapján az ÉVOSZ támogatásával 1994. óta vesznek részt magyar versenyzők a kétévente megrendezésre kerülő Ács Európa-bajnokságokon. Emellett 2008. óta koordináljuk a WorldSkills és EuroSkills versenyeken építőipari szakmákban induló versenyzőnk kiválasztását és szakmai felkészítését.

Annak érdekében, hogy az ács és kőműves versenyzőink a jövőben a nemzetközi szakmai versenyeken eredményesebben tudjanak szerepelni, elengedhetetlenül fontos a hazai szak-tanárok és oktatók szakmai felkészítése. A hazai szakmunkástanuló versenyektől eltérően ugyanis a nemzetközi versenyeken csak a résztvevők gyakorlati teljesítményét értékelik, viszont a versenyfeladatok a mindennapi kivitelezői gyakorlattól eltérő követelményeket támasztanak a versenyzőkkel szemben.  A feladatokat gyorsan, precízen, méretpontos és esztétikus kivitelben kell tudni elkészíteni. Ehhez azonban a hazai szakképzési szakemberek szemléletváltására is szükség van. Éppen ezért a németországi továbbképzéseinken a tanárok és oktatók számára elsősorban gyakorlati továbbképzésekre biztosítunk lehetőséget.

Az ÉVOSZ kezdeményezésére az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság kiadásában 2013 októberében megjelent Hantos Zoltán „Szerkesztőfeladatok ácsoknak”, valamint Vidovszky István „Kőműves feladatok látszó falazatokra” című kiadványa. A két szerző az elmúlt években egyrészt a nemzetközi szakmunkásversenyek ács és kőműves szakmák zsűrijének munkájában, másrészt az ÉVOSZ által a Leonardo Program keretében ács és kőműves szakmában szervezett németországi tanártovábbképző projektekben szakértőként működtek közre. A kiadvány megjelentetésével a szakiskolai szakkörök tematikájának összeállításához, valamint a motivált, és szakmájuk iránt érdeklődő tanulók hazai és nemzetközi versenyekre történő felkészítéshez kívánunk szakmai segítséget nyújtani.

A szakiskolai tehetséggondozó projektek megvalósításában szakszövetségünk számít az elmúlt húsz évben szaktanárok és oktatók számára szervezett szakmai továbbképzéseink résztvevőire. A tehetséges szakmunkás fiatalok felkutatására és szakmai továbbképzésére ugyanis elsősorban a szakiskolák által szervezett ács és kőműves szakkörök nyújthatnak megfelelő szakmai hátteret.

Természetesen a versenyekre történő felkészítő munkában Szakszövetségünk számít a szak-iskolák, a társ szakmai szervezetek, valamint az építőanyag-anyaggyártó illetve kivitelező tagszervezeteink támogatására is.

 

Támogatók

A kőműves versenyzők szakmai felkészítéséhez szükséges építőanyagok biztosítását:

 

A válogatóversenyek lebonyolításához:

  • a budapesti Ybl Szakiskola, valamint
  • a BKIK és a VOSZ nyújt még támogatást.

A válogatóversenyek első három helyezettje az évközi időszakos konzultációkat és műhely-gyakorlatokat követően, a versenyt megelőző többhetes intenzív tanműhelygyakorlaton vesz részt. Közülük az EuroSkills és WorldSkills versenyeken indulókat a felkészítés során nyújtott munkájuk, szakmai tudásuk, motiváltságuk és rátermettségük alapján választjuk ki.