Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

A Keszthelyi Asbóth Sándor Szakképző Iskola és Kollégium története 1884-re vezethető vissza, ugyanis ekkor kezdődött Keszthelyen az iparosok oktatása. Az 1968/69-es tanévet az iskola már önállóan, 308. Sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet néven kezdte.

Iskolánk mostani formáját többszöri bővítés után 1988-ban nyerte el. 2013-ban fenntartónk a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Zalaegerszegi Tankerülete lett.

Jelenleg Zala megye egyik legnagyobb szakképző iskolája vagyunk. Tanulóink létszáma meghaladja a 900 főt, dolgozóinké pedig több mint 100 fő. Intézményünkben szakközépiskolai, szakiskolai és felnőttképzés folyik.

A pedagógiai munkánk eredményességét bizonyítja, hogy tanulóink jelentős sikereket érnek el tanulmányi versenyeken, a 2 évenként megrendezett Helikoni Ünnepségeken és a sportversenyeken. Az utolsó 5 esztendőben majdnem minden évben volt SZKTV országos I. helyezett tanulónk, több szakmában is. A 2014-es esztendőben egyedülálló módon 3 szakmában is asbóthos diák lett az ország legjobbja.

Fontosabb események a közelmúltból

  • 1999 januárjában a Zala Megyei Közgyűlés Pedagógiai nívódíjjal tüntette ki iskolánk nevelőtestületét.
  • 2003-ban, iskolánk 35 éves évfordulóján a Magyar Köztársaság oktatási minisztere elismerő oklevelét adta át a Zala Megyei Közgyűlés elnöke az iskola nevelőtestületének.
  • 2004. áprilisától kiépítettük az MSZ EN ISO 9001:2001 szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszert.
  • 2005. július 1-jétől iskolánk anyaiskolaként két tagintézménnyel, a zalaszentgróti Béri Balogh Ádám Tagintézménnyel és a Nagyváthy János Tagintézmény bővült.
  • A 2007/2008-as tanévben az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet ötödik alkalommal írta ki a Kiválóság kategóriában a Közoktatás Minőségéért Díjat. A pályázatot az iskola minőségirányítási támogató szervezetének tagjai készítették el sikeresen. A bíráló bizottság mindössze 8 intézmény pályázatát tartotta arra érdemesnek, hogy többnapos, a napi működés minden területére kiterjedő helyszíni szemlét tartson. Közülük iskolánk kapta a legmagasabb fokozatot. Ez iskolánk egyik legmagasabb szintű elismerése, hiszen ebben a megmérettetésben nem voltak kategóriák, az ország összes nevelési és oktatási intézménye együtt indulhatott.
  • 2014-ben Minősített Referenciaintézménnyé sikerült válnunk, ami országosan addig csak 9 oktatási intézménynek sikerült.

 

Iskolánk különösen fontosnak tartja a kiváló pedagógiai munka mellett az iskola technikai hátterének fejlesztését, szakmai és gazdasági kapcsolatok erősítését, a pályázatokon való részvételt.

Ennek köszönhetően – főleg szépségápolási területen-, országosan is kiemelkedő feltételeket sikerült kialakítanunk. Világszínvonalú oktatókabinettel rendelkezünk, ami mellett a megfelelő szakmai hátteret is biztosítjuk kiváló munkatársainkkal.

2008-tól csatlakoztunk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Szakma Sztár Fesztivál házigazda iskolái közé, ugyanebben az évben már részt vettünk a WorldSkills verseny hazai fordulóinak szervezésében és a felkészítési folyamatban. 2013-ban a lipcsei WorldSkills-en már szponzorként szerepeltünk. Az általunk felkészített versenyző – Bertók Kinga – az előkelő 8. helyen végzett, és teljesítményével a kiválósági szintet ért el. Ezzel az eredménnyel Magyarország 2. legeredményesebb versenyzője lett.