Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Országos Kórházi Főigazgatóság

Az Országos Kórházi Főigazgatóság az egészségügy területén „Health and Social Care” területén 2013 óta rendszeresen pályázik nemzetközi versenyeken (EuroSkills és a WorldSkills) történő részvétel támogatására, mely egyben a versenyzők kiválasztását és szakmai felkészítését is magába foglalja. A nemzetközi versenyszervezethez való csatlakozással azt a hosszú távú célt tűztük ki, hogy az egészségügyi - azon belül az ápolói tevékenység - magas presztízzsel felruházott, elismert hivatássá váljon. A tanulók motiválásán és eredményes szereplésen túl fontos célkitűzésünk, hogy a nemzetközi versenytapasztalatok (az ún. jó gyakorlatok) beépítésre kerüljenek a hazai oktatási rendszerbe. Reményeink szerint a nemzetközi versenyeken történő megmérettetés lehetősége, az eredményes szereplés jó hatással lehet az egészségügyi szakképzésben részt vevők számára, orientálhatja a tanulókat az ápolói pálya felé.

Eddigi legjobb eredményeink: 2014-ben bronzérmet, 2016-ban, 2019-ben és 2022-ben kiválósági érmet szereztek versenyzőink, illetve a hazánkban megrendezett EuroSkills Budapest 2018 versenyen szoros küzdelemben, kitartó munka eredményeként Varholik Dávid ezüstérmet szerzett.

A versenyzők felkészítésében több szakember vesz részt. Az egészségügy, azon belül az ápolás nagyon széles tudományterület, így minden, verseny szempontjából releváns témakörben az adott terület gyakorlott, elismert képviselői segítik a versenyzőt az elméleti és gyakorlati tudásának mélyítésében. További követelmény a felkészítőkkel szemben a szakma iránti elhivatottság, a szakterülethez kapcsolódó legújabb irányelvek és technológiák ismerete, türelem, segítőkészség, nyitottság az új ismeretekre, a versenyző készségeinek és igényeinek reális felmérése, sikerorientáltság. A felkészítés során célunk nem csak a feladatokra való felkészítés, hanem egy komplex tudás átadása, amelyet a későbbiekben a felkészítésben részt vevők munkájuk során is kamatoztatni tudnak.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatóságának Egészségügyi Képzési Főosztályán kijelölt kollégák - mint a verseny felelősei - tervezik meg a kiválasztási folyamatot és a kiválasztást követően a felkészítés lebonyolítását, a versenyző mentorálását. A mentorok szorosan együttműködnek a szakértővel és a felkészítőkkel egyaránt. Tevékenységük a volt versenyzők mentorálását is magába foglalja.

Büszkék vagyunk arra, hogy az előző években sikereket elért versenyzőink jelenleg is Magyarországon, az egészségügy különböző területein dolgoznak, illetve tanulnak, és ezen felül részt vesznek a versenyzők kiválasztásában és felkészítésében egyaránt. A versenyzők tapasztalata szerint a versenyen való részvételük nagyban segítette a tanulmányi-, és a szakmai előmenetelüket; illetve a munkahelyükön a kollégáik és a vezetőik részéről a megbecsülésüket, elismertségüket.

A versenyzők által eddig elért eredményekben nem csak a versenyzők kitartása és európai szintű tudása és felkészültsége, de a felkészítőik, segítőik, szakmai támogatóik munkája is tükröződik.

Az elért eredményünk végső soron minden versenyfelkészítésbe bevont egészségügyi szakdolgozó érdeme is, bizonyítva, hogy szakmai felkészültségüknek, humanitásuknak és mindennapos fáradhatatlan munkájuknak köszönhetően európai szinten is versenyképesek.

A versennyel kapcsolatosan további információkat talál a https://www.enkk.hu/index.php/hun/sake-pedmod-2/verseny/skillshungary oldalon.

Weboldal:

https://www.enkk.hu/index.php/hun/