Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Sütő Boglárka - ipari termék- és formatervező mérnök - SkillsHungary szakmai szakértő bemutatja, Sárvári Ágnes dekoratőr, kirakatrendező versenyzőt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bemutatja, a Skills Hungary program szakértőit!

 

- Mi a foglalkozásod?

Ipari termék- és formatervező mérnökként végeztem, de jelenleg tanárként dolgozom egy középiskolában, ahol elsősorban kárpitos tanulókat tanítok szakmai elméleti tantárgyakból. Emellett a dekoratőr, kirakatrendező szakma szakértőjeként a versenyzőmet igyekszem felkészíteni a budapesti EuroSkills versenyre.

 

- Hogyan kerültél kapcsolatba az eseménnyel?

A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában dolgozom már negyedik éve és pályafutásom kezdetén volt szerencsém megismerkedni az asztalos versenyzők szakértőivel és a versenyzőkkel. Körülbelül öt percre volt szükségem, hogy beleszeressek és benne ragadjak az egészben.

 

- Mutasd be a versenyződet / versenyzőidet röviden, milyen szakterületük van, volt-e / voltak-e már korábban WorldSkills versenyen, ha igen milyen eredménnyel?

A versenyzőm neve Sárvári Ágnes, ő maga még nem versenyzett, a szakmai is új a magyar csapatban, de a testvére képviselte hazánkat korábban épületasztalos versenyzőként. Dekoratőr, lakberendező végzettsége és a testvére támogatása indította el a versenyen. Nagyon jó hozzáállás, alázat, precizitás és a mindig tanulni vágyás jellemzi leginkább.

 

 

- Hogy néz ki a felkészülési időszak?

A több fordulós válogató verseny után kezdtük meg a felkészülést, mely során a különböző részterületek gyakorlása után az intenzív felkészülési részben már teljes versenyszimulációkkal készülünk. Ez heti öt, olykor hat napos, napi nyolc órás munkát jelent. 

 

- Hogyan került(ek) kiválasztásra a versenyző(k)?

Egy előválogató és egy döntő verseny során mérték össze tudásukat a fiatalok.

 

- Mik az előnyeink és mik a hátrányaink más országokhoz képest?

Miután még sem én sem a versenyző, sem előttünk senki más nem vett részt ebben a versenyszámban az országból, így erről még nem tudok nyilatkozni. 

 

- Kik a szakmai támogatók és hogyan segítik a versenyzőt?

A felkészülés során a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum adja a szakmai támogatást, akik mindenben segítik a versenyzőt. Szállást biztosítanak, a nyersanyagokat és a gépeket is ők biztosítják, ezen kívül a felkészülési helyszínt és minden személyes támogatást is biztosítanak.

 

- Hogyan fog zajlani a 3 napos verseny, mik lesznek a feladatok?

Két részfeladatból áll a verseny, egy 5 órás „kiskirakat” építése, ez a versenyző precizitását és szakmai felkészültségét méri elsősorban, és egy 12 órás „nagykirakat” tervezése és építése teszi ki a második részt. Ebben a részben a kreativitás a hangsúlyos. Ez a két rész oszlik el a 3 napon. 

 

- Hogyan jellemeznéd a szakmát a hazai viszonylatokban?

Sajnos azt gondolom ma ez a szakma Magyarországon nem ismert és nem is elismert. Sokszor merül fel a kérdés, minek is ez egyáltalán, pedig jól mérhetően eladás ösztönző a jelenléte. Remélhetőleg ez a verseny pozitív hatást gyakorol majd a megítélésére.

 

- Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik ebben a szakterületben gondolkodnak?

Mindenképpen vágjanak bele, képezzék magukat és ne hagyják, hogy bárki eltántorítsa őket az elképzeléseiktől. Sok lehetőség rejlik ebben a szakmában, csak kitartónak kell lenni, hogy megtalálja az ember. 

 

- Miért választottad ezt a szakterületet és mi motivál még ma is?

A kreativitás, a komplex munkavégzés. Szerintem lenyűgöző ahogy ebben a szakmában a művészet és a kétkezi munka összefonódik. Ami engem motivál, azok a fiatalok, a világ és a lehetőségek kapujának kinyitása a versenyzők számára.

 

Érdekel a SkillsHungary program?

Jelentkeznél versenyzőnek?

Olvasd el a részleteket itt.

EuroSkills 2018 Budapest

Gyere el és szurkolj élőben a Magyar versenyzőknek, 2018. szeptember 26 - 28. között Budapesten, a Hungexpón! További részletekért, kattints ide.