Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

SkillsHungary szakmai szakértő bemutatja, Simon Krisztián asztalos versenyzőt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bemutatja, a Skills Hungary program szakértőit!

 

- Mi a foglalkozásod?

Asztalos

- Hogyan kerültél kapcsolatba az eseménnyel?

Közel 18 éve Franciaországban kerültem először kapcsolatba a Skills mozgalommal. Majd 8 évvel később az első Euroskillsre készítettem fel versenyzőt. 2012 óta pedg szakértői munkát is válalok.

 

- Mutasd be a versenyződet / versenyzőidet röviden, milyen szakterületük van, volt-e / voltak-e már korábban WorldSkills versenyen, ha igen milyen eredménnyel?

Simon Krisztián Veszprém mellől érkezett hozzánk. Krisztián rendkívül céludatos és tehetséges fiatalember, tudja, mit akar az élettől és ezért kész maximális erőbedobással dolgozni. Amikor itthon megnyerte a Szakma Sztár versenyt, jutalomként meghívást kapott a 2016-os göteborgi EuroSkills-re. Lényegében ott határozta el, hogy a következő ilyen versenyen ő is ott lesz. Még nem volt világversenyen a Krisztián, most kezdjük a felkészülést erre.

 

 

- Hogy néz ki a felkészülési időszak?

Eleinte alapozó, szintrehozó feladatokat kap a versenyző, majd mikor már magabiztos a technikai tudása elkezdjük a folyamatos versenyszimulációt. Ez azt jelenti, hogy a versenyidőbeosztása szerinti versenyfeladatokat gyakorlunk.

 

- Hogyan került(ek) kiválasztásra a versenyző(k)?

Többfordulós nemzeti válogató során választjuk ki a legalkamasabb versenyzőt.

 

- Mik az előnyeink és mik a hátrányaink más országokhoz képest?

A magyar szakképzés színvonalán jelentőset emelne, hogy tényleges gyakorlattal rendelkező oktatók irányításával sok hasonló szakmai közösség lenne az országban. Jelenleg azonban mintegy 30-40 éves lemaradásban van a gyakorlati és elméleti tananyag és ezáltal az oktatás Magyarországon e téren . Szerintem az is nagy kár , hogy egy gyakorlati szakmát elméletben próbálunk megtanítani. A duális képzésünket azzal lehetne igazán hatékonnyá tenni, ha 5 nap egybefüggő külső céges gyakorlat lenne , majd 3 nap elméleti oktatás és két iskolai tanműhelyi gyakorlati nap  zárná a 2 hetes ciklust mindhárom évfolyamon.  Szükséges az iskolai gyakorlat, mert a cégek csak egy-egy területre szakosodnak. Mi pedig egy teljes szakmát szeretnénk megtanítani, ami vallójában  versenyképes Európában és a Világon.

 

- Kik a szakmai támogatók és hogyan segítik a versenyzőt?

A Festool Magyarország Kft. és a H-Didakt Kft., azok akik minden nyersanyagot és szerszámot biztosítanak a versenyzőnek. Szakmai támogatást pedig a Budapesti Komplex Szc biztosít, ez azt jelenti, hogy a helyszínt, illetve a versenyzők lakhatását biztosítják.

 

- Hogyan fog zajlani a 3 napos verseny, mik lesznek a feladatok?

Adott bútort 30%-os modosítás után tervrajz alapján 18 óra alatt kell legyártani, a lehető legnagyobb precízitással. 

 

- Hogyan jellemeznéd a szakmát a hazai viszonylatokban?

Óriási munkaerőhiány van, a tananyag fejlesztésre szorul, tehát azt gondolom van hova fejlődnünk, de talán jó úton haladunk.

 

- Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik ebben a szakterületben gondolkodnak?

Precíz, pontos, kiatartó, alázatos munkával bármit el lehet érni.

 

- Miért választottad ezt a szakterületet és mi motivál még ma is?

Családi hagyományai vannak a szakmának nálunk, ez motivált elsősorban a szakmaválasztás során. Manapság pedig a folyamatos kihívások és a fiatalok oktatása motivál.

 

Érdekel a SkillsHungary program?

Jelentkeznél versenyzőnek?

Olvasd el a részleteket itt.

EuroSkills 2018 Budapest

Gyere el és szurkolj élőben a Magyar versenyzőknek, 2018. szeptember 26 - 28. között Budapesten, a Hungexpón! További részletekért, kattints ide.