Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Ramocsai Barbara Johanna - Szakács - SkillsHungary szakmai szakértő bemutatja, Friderika Speková szakács versenyzőt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bemutatja, a Skills Hungary program szakértőit!

 

- Mi a foglalkozásod?

Szakács végzettségem van. Jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi karán vagyok harmadéves hallgató, ahol turizmus-vendéglátás szakon tanulok közgazdásznak.

 

- Hogyan kerültél kapcsolatba az eseménnyel?

2016-ban versenyző voltam Göteborgban. Dr. Sándor Dénes, korábbi szakértő volt a felkészítőm, ő kért fel.


- Mutasd be a versenyződet / versenyzőidet röviden, milyen szakterületük van, volt-e / voltak-e már korábban WorldSkills versenyen, ha igen milyen eredménnyel?

Friderika Szlovákiából származik, öt éve költözött Magyarországra, akkor még a labdarúgás hozta ide. A tervei azonban megváltoztak és szakácsnak tanult. Azóta
már Michelin-csillagos étteremben, a Borkonyhában dolgozik. A fine dining vonalat képviseli. WordSkills versenyen még nem vett részt, azonban már számos gasztronómiai versenyen szerepelt kiváló helyezéssel.

 

 

 

- Hogy néz ki a felkészülési időszak?

100 napból áll az intenzív felkészülés, több szakemberrel dolgozunk együtt, különböző séfek véleményét is kikérve. A versenyfeladat sok területre terjed ki, ezért először csak az alapanyagokkal külön dolgozunk, hogy megismerjük azokat. Ezután jönnek a komplett ételek, versenyfeladatok kidolgozása. A felkészülés vége felé járva versenyhelyzetet teremtünk, a versenyt szimulálva történik a gyakorlás.


- Hogyan került(ek) kiválasztásra a versenyző(k)?

Egy előválogatón és döntőn keresztül. Az előválogatón három feladat volt, a legjobb négy versenyző jutott a döntőbe. A döntő két napig zajlott a Szakma Sztár fesztivál keretén belül, a versenyfeladatok a korábbi évek Euroskills feladataihoz voltak hasonlók. A verseny alatt a többtagú zsűri mind a konyhai munkát, mind az ételeket figyelembe véve választotta ki az első helyezettet.


- Mik az előnyeink és mik a hátrányaink más országokhoz képest?

Előnyeink, hogy ismerjük a helyszínt ( a döntő is a Hungexpón volt), ismerjük a magyar alapanyagokat és azt, hogy azok hogyan viselkednek. Emellett biztos vagyok benne, hogy óriási szurkolótáborunk lesz, ami egyben a hátrány is lehet. A verseny alatt ugyanis tilos a kommunikáció kifelé a versenyzőknek, ami nehéz amikor magyar szavakat hallanak. Szintén hátrány, hogy mindenki szeme a magyar versenyzőkön és szakértőkön lesz, ezért nagy nyomás lesz rajtuk.

 

- Kik a szakmai támogatók és hogyan segítik a versenyzőt?

Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum, Magyar Vendéglátók Ipartestülete, Budapesti Gazdasági Egyetem, Accor Hotels, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft és a  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara már az előválogató és döntő lebonyolításában is részt vettek. A felkészülés alatt az alapanyagról a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft gondoskodik. Sárközi Ákos, Korponai Péter, Volenter István, Nagy Ádám és Tischler Petra segítenek a szakmai felkészülésben.

 

- Hogyan fog zajlani a 3 napos verseny, mik lesznek a feladatok?

A három nap alatt hét feladat lesz. Naponta 4 óra 45 percet töltenek a versenypáston. Egy megbeszéléssel indul, majd jön a versenyfeladat . A hét feladat : 1. Consommé; 2. Tányérdesszert; 3. Főző csata; 4.Vad meleg előétel; 5. Amuse bouche; 6. Hal főétel; 7. „Tálka” desszert. Egy fix alapanyaglista rendelkezésre áll, amivel tudunk készülni, azonban minden feladatnál lesznek meglepetés alapanyagok, amiket csak a versenyen fogunk megtudni.

 

- Hogyan jellemeznéd a szakmát a hazai viszonylatokban?

A szakács szakma fellendülőben van, nagyon gyorsan fejlődik és egyre több embert érdekel a gasztronómia. Van kereslet a minőségi ételekre.

 

- Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik ebben a szakterületben gondolkodnak?

Ehhez a szakmához mindenképp nagy motiváció, kitartás és a főzés szeretete kell. Ez a szakma nehezebb, mint sokan gondolnák, mivel egy átlagos munkanapon a szakácsoknak 12-13 órát a meleg konyhában kell dolgozniuk. Fizikailag, szellemileg fárasztó, ezért csak olyan válassza ezt, aki terhelhető és kellő alázattal rendelkezik a tapasztaltabb szakemberek felé.

 

- Miért választottad ezt a szakterületet és mi motivál még ma is?

Az érettségi után egy évet Londonban töltöttem. Angliai munkám során mindennapi feladataim köze tartozott a főzés, így szerettem meg. Felfedeztem a londoni piacokat, ahol csak ámultam a kínálat sokszínűségétől, bármit meg lehetett találni, sokszor számomra akkor még ismeretlen alapanyagokat, és ez nagyon tetszett.

Ezután elkezdtem kísérletezni a konyhában, minden héten elmentem a piacra, hogy mindig valami újat főzhessek. Egyre többet foglalkoztam vele, új alapanyagokat ismertem meg, így amikor döntenem kellett, hogy mivel foglalkozzam a jövőben, egyértelmű volt számomra, hogy ezt az utat kell választanom.

Manapság is az motivál, hogy ebben a szakmában mindig lehet újat tanulni, folyamatosan fejlődni. Amikor a vendégnek ízlik az étel, amit készítek, az mindig elismeréssel tölt el ez az, amiért érdemes dolgozni.

 

Érdekel a SkillsHungary program?

Jelentkeznél versenyzőnek?

Olvasd el a részleteket itt.

 

EuroSkills 2018 Budapest

Gyere el és szurkolj élőben a Magyar versenyzőknek, 2018. szeptember 26 - 28. között Budapesten, a Hungexpón! További részletekért, kattints ide.