Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Putler Csaba - építészmérnök - SkillsHungary szakmai szakértő bemutatja, Lóczi Gábor szárazépítő versenyzőt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bemutatja, a Skills Hungary program szakértőit!

 

- Mi a foglalkozásod?

Építészmérnök / mérnök-tanár / műszaki menedzser

 

- Hogyan kerültél kapcsolatba az eseménnyel?

Szakma Sztár – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara révén

 

- Mutasd be a versenyződet / versenyzőidet röviden, milyen szakterületük van, volt-e / voltak-e már korábban WorldSkills versenyen, ha igen milyen eredménnyel?

Versenyzőm Lóczi Gábor – a szakma, amiben indul: Szárazépítő. Korábban részt vett már WorldSkills versenyen 2017-ben Abu Dzabi-ban. Itt a 14. helyen végzett a 22 indulóból.

 

 

- Hogy néz ki a felkészülési időszak?

Egy 100 napos felkészülési ütemtervet állítottunk össze előre, hogy mindenki tudja, mikor mire kell készülnie. Ismert a teszt feladatunk, melyet 30%-ban megváltoztat a szakértők csapata, így ezekre a változtatási lehetőségekre próbálunk készülni. A tesztprojekt megismerése előtt korábbi feladatokkal készültünk. Ezután a felkészülésben 11-12 alkalommal fogjuk megszerelni a teljes projektet, emellett pedig folyamatos ellenőrzést tartunk a kész szerkezeteken, mert nagyon fontos elem a versenyen a mm-es pontosság. Egy képzőbázist alakítottunk ki a versenyző lakhelyén, hogy nyugodt otthoni körülmények között tudjon felkészülni. Mentális tréningeken vettünk részt, és egyéni konzultációt is kértünk a versenyzőnek, hogy lelkileg erősen tudjon a versenyre elé nézni. Több trükkös felkészülési módot is bedobtunk, mely praktikákat más szakmák „öreg” szakértőitől tanultunk. Gábor már részt vett egy WorldSkills versenyen, így összegezve az ő tapasztalatait, ötleteit az én tervemmel, és elképzeléseimmel reméljük szinte minden lehetőségre felkészültünk.

 

- Hogyan került(ek) kiválasztásra a versenyző(k)?

A Nemzeti Döntő győztese lett a Gábor a versenyző…

 

- Mik az előnyeink és mik a hátrányaink más országokhoz képest?

Hátrányunk igazán más országokhoz képest, hogy nálunk nem működik még a duális képzés rendszere, amely más területeken már lassan „őskövületnek” számít az oktatásban. Igazán jó alapokat, és sok-sok szakmai gyakorlatot kaptak az ilyen országokból érkező versenyzők. Ezt csak sok-sok gyakorlási lehetőséggel lehet kompenzálni.

 

- Kik a szakmai támogatók és hogyan segítik a versenyzőt?

Jelenleg a szakmai támogatónk az ÉVOSZ, a Knauf Kft. és cég munkatársai, és Muhel János volt oktató… Az ÉVOSZ Szárazépítő tagozata adta az igazán korszerű, és gyors szereléshez szükséges magas minőségű szerszámokat.  A Knauf Kft. a felkészüléshez szükséges anyagokat, és termékeket, valamint egyéb kiegészítőket biztosította. A cég munkatársai közül pedig többen szakmai tanácsaikkal segítették felkészülésünket, hogy kisatírozzák a felkészülés során esetlegesen maradt fehér foltokat. Korábbi tanára is segítséget nyújtott a versenyző felkészülésében.

 

- Hogyan fog zajlani a 3 napos verseny, mik lesznek a feladatok?

Kötött protokoll (Skills Szabálykönyv) szerint kell helyt állni a versenyen minden szakértőnek. Az előkészítő napok alatt minden apró részlet a helyére kerül (teszt projekt 30%-os megváltoztatása, pontozó szakértő csoportok kijelölése, pontozás előkészítése, versenypást előkészítése, stb…). A verseny során folyamatosan pontozni kell a versenyzőket munkájuk pontosságában, és minőségében. Figyelni kell a versenyzőket, óvni kell a verseny tisztaságát. A verseny végére összegezni kell a pontokat, és végeredményt hirdetni. Segíteni a versenyzőt, a Skills kötött szabályai szerint természetesen. És persze izgulni, hogy Gábor, a versenyző minél jobb helyezést érjen el…

 

- Hogyan jellemeznéd a szakmát a hazai viszonylatokban?

Nem egy ma születő szakmáról beszélünk, de felhasználás alapján még nem vagyunk a felnőtt kategóriában. Egyrenépszerűbb ez a szakma, egyre nagyobb teret hódít az építőiparban a szárazépítészet, ezért is alakult ki égető a szakemberhiány ebben az ágazatban. Nagyon fontos, hogy a megfelelő tudást, az új technológiákat a különböző képzési formákon keresztül eljuttassuk minden ezen területen tevékenykedő kivitelezőhöz.

 

- Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik ebben a szakterületben gondolkodnak?

Aki szereti a kihívásokat, és egy lendületes szakma képviselője szeretne lenni, annak nagy lehetőség lehet ezt a szakmát választani. Egyre nagyobb megbecsülést kapnak a szárazépítők, mind szakmailag, mind anyagilag is. Rendszerek sokaságából tud választani a kivitelező, és megvalósítani egyedi elképzeléseit.

 

- Miért választottad ezt a szakterületet és mi motivál még ma is?

A folyamatos megújulás. Már 21 éve dolgozom ezen termékek és rendszerek beépítésének, és felhasználásának oktatásával, építészeti megoldások szaktanácsadásával. Az innováció, a folyamatos fejlődés, és az új rendszerek mind-mind abba az irányba mutatnak, hogy ezt a szakmát nehéz teljesen megtanulni, mert mindig akad valami új típusú fejlesztés, amit el kell még sajátítani… és ez erősen motiválja a kíváncsi embereket, mint amilyen magam is vagyok…

 

Érdekel a SkillsHungary program?

Jelentkeznél versenyzőnek?

Olvasd el a részleteket itt.

EuroSkills 2018 Budapest

Gyere el és szurkolj élőben a Magyar versenyzőknek, 2018. szeptember 26 - 28. között Budapesten, a Hungexpón! További részletekért, kattints ide.