Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Nőként a férfiak világában - International Women's Day

Nemzetközi nőnap alkalmából Szigetvári Csillával, a WorldSkills Abu Dhabi 2017 verseny Víz-, gáz- és fűtésszerelő (Plumbing and Heating) szakértőjével készítettünk interjút.

Miért választottad ezt a területet és mit szeretsz benne a legjobban?

- Családi indíttatásból jött ez a szakma számomra. Édesapám is ezzel foglalkozik, s ebbe nőttem fel. Érdeklődtem a műszaki dolgok felé, s ez volt az irány. Szerencsére nagyon változatos a munkám. Kollégámmal együtt vezetjük a cégünket, mely kivitelezéssel és tervezéssel is foglalkozik, így nagyon sokszínűek a mindennapjaink. A kollégák elfogadnak, de ez egy hosszú út volt idáig eljutni.

 

A WorldSkills Abu Dhabi 2017 versenyen a víz-, gáz- és fűtésszerelő szakértők közül csupán hárman voltatok hölgyek. Hogyan élted meg ezt? Mit tapasztaltál ezzel kapcsolatban?

- Mindenki nagyon segítőkész volt velünk, s velem is. Én újonc voltam köztük, s a hölgyek között a legfiatalabb is, így féltem attól, hogy milyen lesz a fogadtatás. Nagyon kedvesek, szívélyesek és segítőkészek voltak mind a Hölgyek, mind az Urak. A verseny óta is tartjuk néhányukkal a kapcsolatot, s ugyan a verseny alatt természetesen mindenki védte a saját versenyzőjét, mégsem alakultak ki köztünk olyan szemtől szembeni harcok, mint más szakmákban. Igyekeztem kint kivenni a munkából a részem, ami már az első napon látványos volt a munkaruhámon, de nekem úgy tűnik sikerült beilleszkednem, elfogadtatnom magam.

 

A lányok aránya igen alacsony a víz-, gáz- és fűtésszerelő szakmában, gyakorlatilag ez a férfiak világa még most is. Mivel buzdítanád mégis a lányokat arra, hogy tanulják ezt a szakmát?

- Lányok valóban kevesen vagyunk a szakmán belül, azonban abban az esetben, ha kellő elhivatottsággal rendelkezik a hölgy, aki érdeklődik a szakma iránt, csak ajánlani tudom neki. A kolléga urak nagyon odafigyelnek ránk, s ugyan bizonyítani szükséges nekünk is a szakmai hozzáértésünket, mégis megtérül a fáradozás a napi kis kedvességek, figyelem tekintetében. Kemény munka helytállni, pláne mert maga a szakmai paletta is több szakágat foglal magában, nagy ismeretanyag szükségeltetik, azonban mégis a női mivolt végett könnyebben vonom magamra a figyelmet, s kis szerencsével s kitartással meg is hallgatják a kollégák, amit mondok. :-) A versenyfelkészülésben is sok férfi vesz körül a szakmai életből, vannak köztük mérnökök, szakoktatók, szerelők. Féltem az elején attól, hogyan fogják kezelni azt, hogy az irányítás az én kezemben van, de meglepően gördülékenyen viszik véghez azokat a feladatokat, amikkel megbízom őket.

 

Szigetvári Csilla a EuroSkills Budapest 2018 Európa-bajnokságon is részt vesz Víz-, gáz- és fűtésszerelő szakértőként, munkájához további sok sikert kívánunk!