Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Nőként a férfiak világában 2. rész - International Women's Day 2.0

A kezdeményezés folytatásaként nemzetközi nőnap alkalmából egy másik hölgy szakértőnkkel, Gángó-Péter Diánával készítettünk interjút, aki Kőműves (Bricklaying) versenyszámban volt szakértő a WorldSkills Abu Dhabi 2017 versenyen.

Miért választottad ezt a területet és mit szeretsz benne a legjobban?

- A kőműves szakma esetén egy nagyon speciális, kis szegmens az, ami meghatározó a versenyen: mégpedig a látszó tégla falazatok. Eleve szeretem az ügyességi és logikai feladatokat, emellett pedig teljesen lenyűgözött építészként, hogy egy anyagból a textúra és a forma változtatásával szinte bármit meg lehet formálni, valósítani, a feladat alkotójának képzelete szab ennek határt. A filigrán szerkezetektől kezdve a hatalmas, teherhordó csavart pillérekig, de Dániában találkoztunk Andersen arcképével is téglából. Ezután lett csak érdekes számomra, hogy mindezt hogyan lehet megvalósítani. Jelen van a műemléki, épített örökségünkben és a mai, korszerű épületeken egyaránt. Azt mondanám olyan (szerencsére) mint a farmer, sosem megy ki a divatból és mindennel passzol! Azt hiszem, ezért szerettem bele.

 

A WorldSkills Abu Dhabi 2017 versenyen a kőműves szakértők közül csupán ketten voltatok hölgyek. Hogyan élted meg ezt? Mit tapasztaltál ezzel kapcsolatban?

- Az elején bennem is volt kétség, hogyan fogadnak a tapasztalt férfi kollégák, pláne, hogy elődömet (természetesen egy nagy versenytapasztalattal rendelkező férfi) kedvelték. Szerencsém volt, mert egy fantasztikus csapatba kerültem! Mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, főleg a főszakértő és a főszakértő helyettes. Úgy gondolom az előzetes megbeszélések során feltett kérdésekre adott válaszaim alapján kompetensnek találtak, míg volt olyan férfi kolléga, akit kevésbé (tehát nem ezen múlik). Aztán kiderült, hogy nem félek bepiszkolni a kezemet sem. A korábbi bizonytalanságot felváltotta a bizalom és csapatmunka. Elsőre a „Részletek” teambe osztottak be, ami számomra felért egy elismeréssel.

A másik hölgy szakértő inkább csak megfigyelőként vett részt a feladatokban, de nem hiszem, hogy ez női mivoltából adódott volna. Inkább habitus kérdése talán.

 

A lányok aránya igen alacsony a kőműves szakmában, gyakorlatilag ez a férfiak világa még most is. Mivel buzdítanád mégis a lányokat arra, hogy tanulják ezt a szakmát?

- A kőműves szakmának nálunk sok olyan része van, ami bizony kemény fizikumot kíván, ezért sajnos fiúknak ajánlanám. Viszont az építőiparban több olyan szakma is van, amit szívesen ajánlanék hölgyeknek, hiszen nekik finomabb a kezük és jobb érzékünk van a részletek kidolgozásához és a színekhez, több türelmük az aprólékos és néhol monotonná váló munkához. Gondolok itt például egy több négyzetméteres üvegmozaik megvalósítására, belsőépítész tervezte formagazdag gipszkarton szerkezetre vagy egy nagy felületű díszítő falfestés készítésére.

 

Gángó - Péter Diána a EuroSkills Budapest 2018 Európa-bajnokságon is részt vesz Kőműves szakértőként, munkájához további sok sikert kívánunk!