Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

"Lehetséges nemtől függetlenül is sikeresnek lenni a szakmában"

161203_125919_HB7_8867-2-ITspecialistaA nemzetközi nőnap alkalmából következzen interjúnk Vajgel Viktóriával az informatikai rendszer üzemeltető szakma 2016-os göteborgi ezüstérmesével.
Miért választottad az informatikát és mit szeretsz benne a legjobban?
  A sokoldalúsága miatt esett rá a választásom. Az évek során megtapasztaltam, hogy milyen színes és sokrétű ez a szakma és milyen sokféle ágazata van.   A legjobban azt szeretem benne, hogy mindennap újabb kihívásokkal és problémákkal kell foglalkozni a munka során, amelyek fejlődésre kényszerítenek. 2016-ban a göteborgi EuroSkills versenyen csapatban Tóth Bencével ICT Specialistaként képviseltük országunkat, ahol ezüstérmet szereztünk. Én voltam az egyedüli lány az informatikus versenyzők között, és ez az érem is bizonyítja, hogy lehetséges nemtől függetlenül is sikeresnek lenni a szakmában.  
Hogy élted meg a versenyt egyedüli lányként?
  A felkészülés és a verseny során többször megtapasztaltuk a vegyes csapat előnyét. Sajnos évek óta nagyrészt egyedüli lányként tanulok vagy versenyzek ebben a szakmában. Eleinte nem volt annyira egyszerű ezt kezelnem, hiszen nyilvánvalóan mindkét nem számára fura ez a szituáció, kicsit máshogyan kell megközelíteni. Nem minden esetben, de azért előfordul, hogy nőként jobban kell bizonyítani a szakmai hozzáértést. Ennek ellenére azt üzenem, hogy ez ne rettentsen el senkit! Tudjuk, hogy a nők aránya az informatikában elég csekély. Szükség van a női informatikusokra, mivel sok esetben máshogy közelítenek meg egy adott problémát, ez pedig felgyorsíthatja az informatikai fejlődést.  
Mivel buzdítanád a lányokat arra, hogy tanuljanak informatikát?
  Én feltétlenül ajánlom ezt a szakmát lányoknak is, hiszen még ha eleinte nem is olyan egyszerű eldönteni, hogy melyik ágazata áll a legközelebb a szívéhez valakinek, ez a későbbikben majd kialakul.   Vajgel Viktória, EuroSkills Göteborg 2016, ICT Specialista, Ezüstérem    dobogós