Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Karagity István - nehézgépszerelő - Skills Hungary szakmai szakértő bemutatja, Szerletics Máté nehézgépszerelő versenyzőt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bemutatja, a Skills Hungary program szakértőit!

 

- Mi a foglalkozásod?

Szervizmérnökként dolgozom az ország egyik vezető mezőgazdasági gép- és alkatrész forgalmazó cégénél, az Axiál Kft.-nél


- Hogyan kerültél kapcsolatba az eseménnyel?

A nehézgép-szerelő szakmában idén először indult magyar versenyző a skills versenyeken. Magyarország agrár ország, így a nehézgép főként a mezőgazdasági gépeket takarja. A MEGFOSZ részéről jött a felkérés, hogy szakértőként képviseljem az országot a versenyen.


- Mutasd be a versenyződet / versenyzőidet röviden, milyen szakterületük van, volt-e / voltak-e már korábban WorldSkills versenyen, ha igen milyen eredménnyel?

Mivel a szakmának is ez az első versenye, így teljesen új egységként szállunk ringbe. A versenyzőm Szerletics Máté, aki már négy éve dolgozik mezőgazdasági gépszerelőként az Axiál Kft.-nél. Ez idő alatt rengeteg szaktudásra és gyakorlatra tett szert. Máté egy kétkörös versenyen egy orrhosszal nyerte meg a kiválasztást.

 


- Hogy néz ki a felkészülési időszak?

A felkészülés elején megismerkedtünk a versenyszabályzattal, általános elektronikai, hidraulikai és gépészeti tudnivalókat néztünk át. Ez után a versenyző és a pótversenyző különböző cégeknél töltött gyakorlatot, hogy szélesítsük a látókörüket, fejlesszük hibakeresési logikájukat. Az infrastruktúra lista nyilánosságra hozása után már csak az adott gépekkel foglalkoztunk, hol tanfolyam szerűen például hidraulika rendszer lapos tanulmányozásával, hol élő gyakorlati szerelésekkel. Közben mindig tartottunk egy-egy nap szakmai angol gyakorlást is, valamint logikai fejlesztést.


- Hogyan került(ek) kiválasztásra a versenyző(k)?

A versenyző egy kétkörös válogatóversenyen került kiválasztásra. A kezdeti 8 induló között voltak technikusi iskolába járó diákok, egyéni gazdálkodó és szerelő szakmában elhelyezkedett srácok is. A szakma sztár versenyen a továbbjutott 4 jelentkező mérte össze tudását. A versenyeken szerepelt karbantartási-, hibakeresési-, beállítási feladat is.


- Mik az előnyeink és mik a hátrányaink más országokhoz képest?

Hátrányaink talán, hogy nincs még annyi tapasztalatunk skills versenyekkel kapcsolatban, mint egyes nyugatabbra lévő országoknak.
Előnyeinknek is ezt mondanám, de más megfogalmazásban. A kezdők szerencséjével és nyugalmával megyünk neki a versenynek, persze a kellő felkészültséggel felvértezve.
Bízok abban, amit eddig végeztünk a felkészülés alatt és még jobban bízok a versenyzőmben, mert tudom, hogy képes egy jó helyezést elérni.


- Kik a szakmai támogatók és hogyan segítik a versenyzőt?

A szakmai támogatónk a MEGFOSZ, azaz a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Tagjai közül is kiemelném A DM-Ker Kft-t, a Dorker Kft-t, az Auditker Kft-t, a Kite Zrt-t és az Axiál Kft-t. Ők azok akik, nem csak anyagilag, hanem aktívan is részt vállaltak a versenyző és a tartalék versenyző felkészülésével kapcsolatban.


- Hogyan fog zajlani a 3 napos verseny, mik lesznek a feladatok?

Szakmánkban nincs teszt projekt, így konkrét feladatokat nem tudunk. 5 témakörben különböző gépeken lesznek feladatok. Ez az 5 témakör: motor; hidraulika; elektronika; váltó és mechanikus hajtás; klíma-, illetve pneumatikarendszerrel kapcsolatos feladatok.
Ezekben a témakörökben várhatóak diagnosztikával, hibaelhárítással, karbantartással, beállításokkal kapcsolatos feladatok.


- Hogyan jellemeznéd a szakmát a hazai viszonylatokban?

A nehézgép-szerelő szakma nagy múltra tekint vissza Magyarországon. a TSZ-es időkben rengetegen éltek ennek a szép szakmának. Ezen idők elmúlásával sajnos a szakmában dolgozó szakemberek és a szakmát tanuló fiatalok száma is megcsappant. Sokan idegenkednek attól, hogy kicsit olajosak legyenek, de képzett, intelligens szerelőkre mindig nagy szükség lesz az országban. Remélem, hogy a skills versenyek hozzásegítik majd a fiatalságot, hogy elgondolkodjanak és el is induljanak ennek a szakmának az irányába.


- Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik ebben a szakterületben gondolkodnak?

Talán azt, hogy jöjjenek bátran. Nézzenek bele akár nyári gyakorlatok alkalmával is, hogy mit takarnak a mindennapok. Ezek a mindennapok sosem egyformák. Folyamatosan új kihívások újabb megoldandó feladatok várják a szakmában dolgozókat. A jó szakembereket, pedig mindig meg fogják fizetni ebben a szakmában.


- Miért választottad ezt a szakterületet és mi motivál még ma is?

Alapvetően reál beállítottságú vagyok, így a gépészmérnöki pálya is vonzott. A szülővárosomban nyári munkák alkalmával ismerkedtem meg az Axiál Kft-vel, így kézenfekvő választás volt, hogy tanulmányaimat itt kamatoztassam. Idő közben egyre jobban és jobban tetszett a diagnosztizálás, javítás, problémamegoldás. Kreativitást, igyekezetet és kitartást igényel a szakma, ez motivál még ma is.

 

Érdekel a SkillsHungary program?

Jelentkeznél versenyzőnek?

Olvasd el a részleteket itt.

 

EuroSkills 2018 Budapest

Gyere el és szurkolj élőben a Magyar versenyzőknek, 2018. szeptember 26 - 28. között Budapesten, a Hungexpón! További részletekért, kattints ide.