Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

ifj. Benus Ferenc - Nemzetközi hegesztő technológus - SkillsHungary szakmai szakértő bemutatja, Zaja Dániel hegesztő versenyzőt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bemutatja, a Skills Hungary program szakértőit!

 

- Mi a foglalkozásod?

Nemzetközi hegesztő technológus és anyagvizsgáló szakember, mérnöktanár


- Hogyan kerültél kapcsolatba az eseménnyel?

A MKIK kereste meg a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft-t 2011 – ben azzal a felkéréssel, hogy készítsen fel egy fiatal hegesztő szakmunkást nemzetközi versenyen való részvételre és akkoriban már én voltam a cég képzési vezetője, így én kaptam meg ezt a megtisztelő feladatot.


- Mutasd be a versenyződet / versenyzőidet röviden, milyen szakterületük van, volt-e / voltak-e már korábban WorldSkills versenyen, ha igen milyen eredménnyel?

A hegesztő versenyző Zaja Dániel, aki egyébként a hegesztést nálunk tanulta, mivel hozzánk járt szakmai gyakorlatra. Nagyon nyugodt, kiváló alapkészségekkel és kézügyességgel rendelkező fiatalember, aki nagyon motivált és szeretné a versenyen a maximumot kihozni magából. Kitartó és elszánt, meg van benne a kellő alázat a felkészítőivel szemben és a hegesztő szakma iránt is. 2017-ben Dani képviselte Magyarországot hegesztésben versenyzőként a WorldSkills – en Abu Dhabi-ban, ahol Magyarország eddigi legelőkelőbb WS helyezését érte el hegesztésben: 38 versenyző közül a 14. helyen végzett és kiválósági érdemérmet is szerzett.

 


- Hogy néz ki a felkészülési időszak?

Az előirányzott ütemtervet tudtuk tartani, Dani nagyon sokat fejlődött a tavalyi évhez képest és úgy érzem sikerült kiküszöbölni a tavalyi WS-en elkövetett hibákat is. Az utolsó 2 hónap programja nagyon zsúfolt, de Dani továbbra is motivált és kitartóan, precízen hajtja végre az előírt feladatokat. A versenynapi folyamatok és részfeladatok finomhangolása történik éppen...


- Hogyan került(ek) kiválasztásra a versenyző(k)?

A Szakmasztár verseny legjobbjai számára rendeztünk egy válogató versenyt és a legjobb eredményt elérő fiatal került kiválasztásra.


- Mik az előnyeink és mik a hátrányaink más országokhoz képest?

Előnyünk, hogy Magyarországon van a verseny és így még inkább motivált a versenyző egy jó eredmény elérése érdekében. Egyben hátrányt is jelent, hiszen természetesen nagyobb a teher és az elvárás egy hazai szervezésű versenyen, mint bármely más helyszínen... Sok lesz a magyarul beszélő (bekiabáló) látogató, akiket azt gondolom nehezebb lesz figyelmen kívül hagyni versenyzés közben és csak a feladatra koncentrálni.

 

- Kik a szakmai támogatók és hogyan segítik a versenyzőt?

Szakmai támogatók a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. A hegesztő gyakorlati szakképzésben több, mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező vállalkozás teremti meg az ideális feltételeket a szakmai felkészüléshez, biztosítja a minőségi szakmai felkészítés személyi és tárgyi feltételeit. A Learn Virtual Europe Kft. pedig hegesztő szimulátorokkal támogatta a felkészülésünket: a szükséges precíz mozgáskoordináció és koncentrációs készség fejlesztésben kaptak jelentős szerepet a szimulátorok.

 

- Hogyan fog zajlani a 3 napos verseny, mik lesznek a feladatok?

A versenyfeladatokat 3 fő részre lehet osztani hegesztésben az ES/WS versenyeken: 

Hegesztési alapfeladatok (1. Versenynap)
-   8 mm falvastagságú 110 mm átmérőjű acélcsöveken tompavarrat hegesztése az alkalmazandó hegesztési pozíció és hegesztési eljárások nem ismertek, csak a verseny megkezdésekor kerülnek kisorsolásra és kihirdetésre (NDT: 100% VT és RT vizuális és röntgen vizsgálat)
-  10 mm és 16 mm vastag acéllemezeken tompavarratok hegesztése az alkalmazandó hegesztési pozíció és hegesztési eljárások nem ismertek, csak a verseny megkezdésekor kerülnek kisorsolásra és kihirdetésre (NDT: 100% VT és RT vizuális és röntgen vizsgálat)
-  12 mm vastag acéllemezeken sarokvarrat hegesztése az alkalmazandó hegesztési pozíció és hegesztési eljárások nem ismertek, csak a verseny megkezdésekor kerülnek kisorsolásra és kihirdetésre (NDT és DT: 100% VT és Töretvizsgálat)
   

Nyomástartó edény hegesztése (2. Versenynap)
10 mm vastag acéllemezekből műszaki rajz alapján helyesen össze kell állítani és lehegeszteni egy acél nyomástartó edényt. A feladat rendkívül komplex és nagyon nehéz, hiszen minden hegesztési pozíció előfordul és minden kézi ívhegesztési eljárással kell dolgozni a feladaton. (NDT: 100 % VT és nyomáspróba)
     

Alumínium és Rozsdamentes acél hegesztés (3. Versenynap)
 3 mm vastag alumínium lemezekből műszaki rajz alapján egy dobozszerkezet készítése és hegesztése (TIG) argon védőgázas volframelektródás kézi ívhegesztéssel (NDT: 100 % VT)


3 mm vastag rozsdamentes acéllemezekből műszaki rajz alapján dobozszerkezet készítése és hegesztése (TIG) argon védőgázas volframelektródás kézi ívhegesztéssel (NDT: 100 % VT)


- Hogyan jellemeznéd a szakmát a hazai viszonylatokban?

A magyar szakmai és vizsgakövetelmények ugyan már harmonizálva vannak az európai és nemzetközi képzési irányelvekhez és követelményekhez iskolarendszer szerinti képzés tekintetében, viszont a hazai hegesztő képzés színvonala még messze jár a versenyen elvárt szinttől. Nagy problémának érzem még mindig sok gyakorlati képző helyen a hegesztő gyakorlati szakoktatók megfelelő szakmai felkészültségének hiányát.

 

- Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik ebben a szakterületben gondolkodnak?

A hegesztés nagyon szép és érdekes szakma, de nem egyszerű magas színvonalon elsajátítani. Szerencsére már vannak hegesztő szimulátorok, amelyek segítségével játékos formában meg lehet tanulni a szakma alapjait és tökéletesre lehet fejleszteni az érzékeket és a legfontosabb alapkészségeket... Kitartás, szorgalom, jó koncentrációs készég és kézügyesség kell ahhoz, hogy ebben a szakmában valaki igazán sikeres legyen. Szeretni kell műhely körülmények között fémekkel dolgozni és szerkezeteket alkotni. Ha ez tetszik és alkalmasnak érzed magad vágj bele! Nincs veszítenivalód, csak nyerhetsz...

- Miért választottad ezt a szakterületet és mi motivál még ma is?

Az édesapám is hegesztéssel, hegesztők képzésével foglalkozik, úgyhogy gyerekkorom óta napi kapcsolatban vagyok a hegesztéssel. Így, miután gimnáziumi tanulmányaimat befejeztem és szakma tanulása és elsajátítása jött szóba a hegesztés volt kézenfekvő számomra. Később, miközben szakirányú tanulmányaim alatt egyre mélyebbre ástam magam a hegesztésben izgalmasabbnál izgalmasabb feladatokkal találkoztam, így nagyon megtetszett ez a szakterület. Folyamatosan képeztem magam, így egyre magasabb szintre juthattam és szerencsére a szakmai sikerek sem maradtak el. Nem utolsó sorban a kiváló kereseti lehetőség, változatos munkavégzés és az új szakmai kihívások azok, amik a mai napig segítenek a motiváció folyamatos fenntartásában. 

 

Érdekel a SkillsHungary program?

Jelentkeznél versenyzőnek?

Olvasd el a részleteket itt.

EuroSkills 2018 Budapest

Gyere el és szurkolj élőben a Magyar versenyzőknek, 2018. szeptember 26 - 28. között Budapesten, a Hungexpón! További részletekért, kattints ide.