Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Gódorné Hasenauer Zita - kertészmérnök - SkillsHungary szakmai szakértő bemutatja, Pap Levente és Pintér Márton kertépítő versenyzőt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bemutatja, a Skills Hungary program szakértőit!

 

- Mi a foglalkozásod? 

Kertészmérnök és tanári végzettségeim vannak, 14 éve egy zuglói kertészeti középiskolában parképítőket tanítok. Szabadidőmben a parképítő tanulók felzárkóztatásával és a tehetséggondozásával foglalkozom.

 

- Hogyan kerültél kapcsolatba az eseménnyel?

A hazai szakmai szervezetek - akikkel a magyar parképítő versenyek kapcsán intenzív kapcsolatom -  kértek fel a szakértői munkára.

 

- Mutasd be a versenyződet / versenyzőidet röviden, milyen szakterületük van, volt-e / voltak-e már korábban WorldSkills versenyen, ha igen milyen eredménnyel?

A kertépítő versenyszámban 2 fős csapatok indulnak. Pap Levente nyitott, kommunikatív, önálló versenyző. Levente tavaly, Szombathelyen végzett, mint parképítő technikus, jelenleg a családi parképítő vállalkozásukban dolgozik.  Pintér Márton jó gyakorlati és problémamegoldó készséggel rendelkező, önálló versenyző. Marci idén, Budapesten végzett, mint parképítő technikus. Magyarország először indul kertépítő szakmában, így hazai versenyző Skills versenyen még nem szerepelt.

 

 

 

- Hogy néz ki a felkészülési időszak?

A felkészülést hazai parképítő cégeknél kezdtük, majd az FM KASZK Varga Márton középiskola tanbázisában a MAKEOSZ által beszerzett anyagok segítségével versenyszimulációs helyzetben megépítettük a korábbi Skills versenyek kertépítő tesztprojektjeit. Ezt követte egy észtországi verseny, ahol az észt csapattal versenyezhettünk, valamint egy korábbi észt versenyző és a vezető szakértő megtanította nekünk az értékelés módszerét. Jelenleg újra a tanbázisban építünk a nyilvánosságra hozott idei dokumentumok alapján. Lesz még egy 2 hetes dániai felkészítés a dán versenyzőket oktató iskolában. 

 

- Hogyan került(ek) kiválasztásra a versenyző(k)?

A versenyzőket a Construma Kert rendezvényen zajlott kertépítő versenyen elért eredmények alapján jelölték ki. 

 

- Mik az előnyeink és mik a hátrányaink más országokhoz képest?

Egyetlen előnyünk idén, hogy hazai terepen versenyezhetünk. Óriási hátrány, hogy a szocializmus ideje alatt a szakember képzés szünetelt, így 50 év lemaradást kell ledolgoznunk a többi induló országhoz képest.

 

- Kik a szakmai támogatók és hogyan segítik a versenyzőt?

A szponzorok az FM KASZK (FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ), a MAKEOSZ (Magyar Kertépítők Országos Szövetsége) és a  MAKESZISZ  (Magyar Kertészeti Szakképző Intézmények Szövetsége). 
Az FM KASZK adja a felkészülés helyszínét, rendelkezésre bocsájtja a gépeket és részben anyagokat a felkészüléshez, szállást biztosít a 2 vidéki felkészülőnek, rendezi a felkészülők társadalombiztosítását, szervezte és finanszírozta az észtországi felkészülési hetet, valamint a Skills esemény idejére mentesített engem – mint szakértőt - a munkahelyi feladatim alól.
A MAKEOSZ szervezte a válogató versenyt, adja a felkészülés adminisztratív hátterét, így például szervezi a kapcsolatot a hazai parképítőkkel, fedezi a felkészülők útiköltségét, valamint biztosítja részben az anyagokat a felkészüléshez. A MAKESZISZ részt vett a válogató verseny szervezésében, valamint szállást biztosított a felkészülés első heteiben a felkészülőknek.

 

- Hogyan fog zajlani a 3 napos verseny, mik lesznek a feladatok?

A kertépítők a verseny teljes hosszában, végig építenek, hiszen egy teljes kert (illetve kertrészlet) kivitelezése a feladatuk. A feladat részleteiben előre nem ismert, a tervdokumentáció a versenyen kerül átadásra. A kertben hagyományosan elhelyezésre kell, hogy kerüljön burkolt felület, falazat, vízarchitektúra, kerti bútor és növénykiültetés. Idén egy környezettudatos, fajgazdag, állatoknak is élőhelyet biztosító tetőkert kivitelezése zajlik majd.

 

- Hogyan jellemeznéd a szakmát a hazai viszonylatokban?

Remek elhelyezkedési és vállalkozási lehetőségeket hordoz a szakmánk. Nagy előny, hogy a kertépítő vállalkozás indítása nem igényel nagy tőkét, így kevés pénzből, alacsony kockázattal bele lehet vágni. További előny a szakma sokrétűsége, nagyon sok irányba lehet szakosodni, így például faápolásra, öntözőrendszerekre,…

 

- Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik ebben a szakterületben gondolkodnak?

A kertépítő szakma folyamatos alkotás, így gyorsan, nagyon látványos eredmények nyújtásával rengeteg örömet tartogat a kertépítő számára. Aki nem szereti a négy fal adta bezártságot, az iróasztal jelentette kötöttséget, viszont kreatív és kitartó, köztünk a helye. 

 

- Miért választottad ezt a szakterületet és mi motivál még ma is?

A szakma természetközeli sajátossága óriási vonzerő mai napig számomra. Magyarország különösen szerencsés természeti adottságokkal rendelkezik, nekünk csak együtt kell működnünk ezekkel a kincsekkel. A másik vonzerő az alkotás öröme. Minden nap végén nagy ajándék végignézni az eredményeinken, a kopár, vagy elvadult kertekből formálódó kertépítészeti szépségeken.

 

Érdekel a SkillsHungary program?

Jelentkeznél versenyzőnek?

Olvasd el a részleteket itt.

EuroSkills 2018 Budapest

Gyere el és szurkolj élőben a Magyar versenyzőknek, 2018. szeptember 26 - 28. között Budapesten, a Hungexpón! További részletekért, kattints ide.