Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Forró Máté - Ács mester - SkillsHungary szakmai szakértő bemutatja, Piltman Gábor ács versenyzőt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bemutatja, a Skills Hungary program szakértőit!

 

- Mi a foglalkozásod?  

Okl. Faipari mérnök (faszerkezetetek specializáció) , Ács-mester

 

- Hogyan kerültél kapcsolatba az eseménnyel? 

Jómagam is 2010. részt vettem a euroskills előválogató versenyein, valamint az SZKTV országos döntőjében is ugyanebben az évben. 

 

- Mutasd be a versenyződet / versenyzőidet röviden, milyen szakterületük van, volt-e / voltak-e már korábban WorldSkills versenyen, ha igen milyen eredménnyel? 

Gábor már  több nemzetközi versenyen is volt, : Abud-Abi, Bassel. ezek Ács és faszerkezet építő versenyek. Tuboly János: 2017 Szktv országos győztes ács szakmában, az én felkészítésem alatt. János már 2 éve a szakmában dolgozik, egy idős Mester mellett. Gábor a tanulmányait is folytatta magasépítő technikus idén pedig elkezdni Győrben az építőmérnöki szakot.

 

 

- Hogy néz ki a felkészülési időszak? 

Elég zsúfolt, általában 3-4 nap egy meeting, ahol egy konkrét makettet rajzolunk, és készítünk el, kétszer megcsinálta Gábor a tesztprojektet, de mivel nekünk teljesen más lesz a feladat, mert nem kézzel, hanem egy faszerkezet tervező programmal a Semával kell megrajzolnunk a faszerkezetet. Ezért sok más fajta makettet is megrajzolunk az előző évi feladatokból. ez egy teljesen új dolog, hogy programmal is kell dolgozni, de én az egyetemen már sokat használtam ezt a programot így tudok Gábornak segíteni a felmerülő problémák megoldásában. 

 

- Hogyan került(ek) kiválasztásra a versenyző(k)? 

Gábor nem volt kérdéses hiszen már rutinos versenyző, Jánost pedig az országos döntő megnyerése miatt választottuk ki.

 

- Mik az előnyeink és mik a hátrányaink más országokhoz képest? 

Ez egy összetett kérdés: Mi a szívünkkel csináljuk a dolgokat mindnyájan szeretjük a szakmánkat és szeretnénk benne minél jobbak lenni, ezért minden újítás új megoldás foglalkoztat mindhármunkat. A hátrány, hogy azok az országok, akik eredményesek mind tagjai az európai ácsszövetségnek, és a szakképzésük alappillérébe bele van integrálva a nemzetközi versenyekhez vezető út eleje, így nekik csak folyatni kell az utat míg hazánkban a szakképzés teljesen másról szól ill. nincs benne olyasmi egységesített rendszer, ami előre mutatna a felkészülésfelé. 

 


- Kik a szakmai támogatók és hogyan segítik a versenyzőt? 

A szakami támogatok a főként tetőfedő anyagokat gyártó cégek, jó lenne, ha faanyagot forgalmazó cégek is támogatnának minket, efelől folynak az egyeztetések. A Magyar ács szövetség kuratoriumának elnöke Piltman Miklós aki a BÁT szerszám szakáruház tulajdonosa a leföbb szakami támogatónk és szponzorunk, a faalapanyagot szükséges gépi és kézi szerszámokat valamint a felkészítés helyszínét (külön erre a célra kialakított 120m2 felkészítő csarnok részt is a rendelkezésünkre bocsájtott), továbbá a saját csarnokában lévő nagyobb asztali faipari gépeket is használhatjuk) és a szállásunkat, ellátásunkat is biztosítja a tréningek alatt. 

 

- Hogyan fog zajlani a 3 napos verseny, mik lesznek a feladatok? 

Azzal, hogy egy faszerkezet tervező programot kell használni a tetőszerkezet rajainak az elkészítéséhez, szemben az eddigi tradicionális kézzel való rajzolással szemeben, számos kérdést felvet , hiszen még nem volt erre példa. Nagyon látványos és innovatív lépés ez arra számítunk, hogy bemutató szakamaként így még nagyobb érdeklődés lesz a látogatók részéről, hiszen a köztudatban egy (sima ács) nem ül a laptop elött és használ egy mérnöki tervező programot. A rajz elkészítése után az alkatrész elemeket a programból ki kell nyomtatni, és ezek alapján mint a mai modern építészetben ahol az alkatrészeknek m=1:10 gyártmányterve van megrajzolva kell elkészíteni a feladatot. Az utolsó napon pedig a kimunkált elemeket össze építésével elkészül maga a faszerkezet. A versenyt még érdekesebvbé teszi, hogy a versenyzők nem mind azonos faszerkezettervező programot használnak. 

 


- Hogyan jellemeznéd a szakmát a hazai viszonylatokban? 

A munkánkra a mai építőipar kiterjedése miatt nagy szükség van ennek ellenére nagyon kevés regisztrált ács van az oktatásban is csekély létszáma van az ács tanulóknak. Ahol a mai naprakész tudás és technológia nem igazán jelenik meg nincs egységesített gyakorlati oktatás rendszer. Egyre nehezebb a szülők és az általános iskolás diákokkal megértetni, hogy  „ Egy Jó szakma felér egy diplomával” 

 


- Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik ebben a szakterületben gondolkodnak? 

Ne gondolják, hogy egy ács csak tetőket építhet, ettől sokkal komplexebb ez a szakma ma már a fabordavázas (könnyű szerkezetes építészet számos új lehetőséget nyitott meg a szakmának, ahol a faszerkezet tervező programok használatától a hatalmas réteg ragasztott faszerkezetek előgyártása, helyszíni összeszelésén keresztül a borona és gerenda házak irányában, vagy akár a fa lépcsők készítése is egy ács feladata  lehet. Nagyon sokrétű a szakmánk, de első hallásra mindenki a tetőre asszociál ami valóban a legnagyobb részét teszi ki a munkáinknak. A megfelelő matematikai készség és a szakrajzolás előképzetség nagyon fontos, hogy a későbbiekben minél gördülékenyebben menjen a tanulás. 

 


- Miért választottad ezt a szakterületet és mi motivál még ma is? 

Édesapukám tetőfedő , bádogos mester volt, már gyerekkoromtól kezdve sokat voltam a saját házunk tetején is, nem volt téliszonyom. 10 éves koromtól pedig sokszor voltam vele a helyszíni építkezéseken amikor a jelenlétem nem okozott fennakadást. Ács tanulóként az elméleti oktatóm is faipari mérnök volt de ő asztalos ként ment az egyetemre és ez látszott is az oktatásán. Személy szerint a válogató versenyeken már megfogalmazódott bennem az kérdés, hogy egy hasonló korombéli honnan tudhat sokkal többet a szakmáról, hogy képes olyan verseny feladatokat elkészíteni, amiket én még soha sem láttam a szakiskolában. Csak is úgy, ha az oktatásukban olyan dolgok is szerepet játszanak amik hazánkban nem, de ehhez az oktatóknak is tudniuk kell ezeket a kompetenciákat. Később az egyetemen tudatosult bennem a gondolat hogy egy ács tanulónak mennyivel több dologgal kellene megismerkedni mint amit nekem tanítottak. Ezért azt mondtam magamban, hogyha én egyszer oktató pozícióba kerülök akkor jómagam is igyekszem ezeket a kompetenciákat elsajátítani és továbbadni. valamint tovább képezni magamat, ha valami ujj dolog jelenik meg az építőiparban az én szakterületemen belül. 

 

Érdekel a SkillsHungary program?

Jelentkeznél versenyzőnek?

Olvasd el a részleteket itt.

 

EuroSkills 2018 Budapest

Gyere el és szurkolj élőben a Magyar versenyzőknek, 2018. szeptember 26 - 28. között Budapesten, a Hungexpón! További részletekért, kattints ide.