Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Fehér Zsuzsanna - ápoló és szakképzési referens - SkillsHungary szakmai szakértő bemutatja, Varholik Dávid szakápoló versenyzőt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bemutatja, a Skills Hungary program szakértőit!

 

- Mi a foglalkozásod?

Ápoló és szakképzési referens vagyok.

 

- Hogyan kerültél kapcsolatba az eseménnyel?

Az eseménnyel 2014-ben kerültem kapcsolatba, akkor még versenyzőként.

 

- Mutasd be a versenyződet / versenyzőidet röviden, milyen szakterületük van, volt-e / voltak-e már korábban WorldSkills versenyen, ha igen milyen eredménnyel?

Versenyzőm Varholik Dávid, aki jelenleg is a szakmában dolgozik, fő területe a kardiológia. Az idei lesz Dávid első versenye, és mindent megteszünk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el.

 

 

- Hogy néz ki a felkészülési időszak?

A felkészülési időszak első fele szakmai felkészülés, amikor az ápolás számos, a verseny szempontjából fontos területét végigjárva, a legjobb szakemberek útmutatásai alapján fejlesztjük Dávid elméleti és gyakorlati tudását a lehető legmagasabb szintre. A felkészülési időszak második fele intenzív, specifikus versenytréning, amikor már csak a versenyfeladatok gyakorlására koncentrálunk. 

 

- Hogyan került(ek) kiválasztásra a versenyző(k)?

A versenyzők képességeit három körben mérjük fel: az első fordulóban az angol nyelvi készségeiket, elméleti tudásukat és gyakorlati rátermettségüket vizsgáljuk – ezek mind elengedhetetlen készségek egy ápoló versenyző számára. A második fordulóban a legjobb 8 versenyzőt gyakorlati szituációk segítségével teszteljük, ahol szakmai képességeiket és személyiségüket mutathatják be. Az első három helyezettel ezután többhónapos, szorosabb közös munka következik, amelynek a végén eldől, hogy ki lesz közülük az, aki a következő évben versenyzőként képviselheti hazánkat Ápolás és gondozás szakmában.

 

- Mik az előnyeink és mik a hátrányaink más országokhoz képest?

Előnyünk, hogy a magyar ápolók szaktudását világszerte keresik és megbecsülik, így lehetőségünk van a szakma legjobbjainak segítségével végezni versenyzőink felkészítését. Az idén a hazai pálya előnyeit is ki fogjuk használni.

 

- Kik a szakmai támogatók és hogyan segítik a versenyzőt?

Szakmai támogatónk az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatósága, amely az anyagi támogatás mellett segít megszervezni a felkészülést. A felkészülés során segítségünkre van a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórháza, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, a Budapest Hospice Ház, illetve hagyományosan a versenyző munkahelye, amely az idei évben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, illetve ezen intézmények munkatársai. 

 

- Hogyan fog zajlani a 3 napos verseny, mik lesznek a feladatok?

A 3 napos versenyen 13 feladatot kell megoldani, amelyek gyakorlati szituációkat modelleznek. A betegeket imitátorok, színészek alakítják, akiket a szakma szabályainak megfelelően kell majd a versenyzőknek ellátni – természetesen közönség előtt, megfelelően berendezett környezetben.

 

- Hogyan jellemeznéd a szakmát a hazai viszonylatokban?

Az egészségügy, habár tagadhatatlanul küzd nehézségekkel, mégis elhivatott és céltudatos a vezetése és a dolgozói egyaránt. Az ő segítségükkel egyre jobban tudunk felzárkózni a tőlünk fejlettebb egészségügyi rendszerekhez. Az egészségügyben stabil munkahely és életpálya, valamint számtalan lehetőség és karrierút vár mindenkit, aki ezt a gyönyörű szakmát választja. 

 

- Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik ebben a szakterületben gondolkodnak?

Ha bármely fiatal – vagy akár felnőtt – csak a legkisebb szikrát is érzi magában mások segítésére, ne gondolkodjon – jelentkezzen!

 

- Miért választottad ezt a szakterületet és mi motivál még ma is?

Kisgyermek korom óta egyértelmű volt, hogy az életemet mások segítésére alapozom. Az ápolás azért tökéletes számomra, mert a beteghez a lehető legközelebb állva nyújthatunk neki és a családjának is fizikai és lelki támogatást, életük legszebb vagy legnehezebb pillanataiban. A bizalom, a szeretet és a megbecsülés, amit cserébe kapunk, megfizethetetlen, és erőt ad a hosszú műszakok során. 

 

Érdekel a SkillsHungary program?

Jelentkeznél versenyzőnek?

Olvasd el a részleteket itt.

EuroSkills 2018 Budapest

Gyere el és szurkolj élőben a Magyar versenyzőknek, 2018. szeptember 26 - 28. között Budapesten, a Hungexpón! További részletekért, kattints ide.