Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Csőke János - vezető informatikai rendszermérnök - SkillsHungary szakmai szakértő bemutatja, Ordán Tamás és Déri Levente Informatikai rendszerüzemeltető versenyzőket

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bemutatja, a Skills Hungary program szakértőit!

 

- Mi a foglalkozásod?

Jelenleg egy nagyvállalati informatikai megoldások tervezésével, kivitelezésével és üzemeltetésével foglalkozó cégnél dolgozok főállásban vezető informatikai rendszermérnökként. E mellett projekt szinten informatikai oktatásokban, fiatalok tehetséggondozásában és versenyszervezésben is részt veszek.

 

- Hogyan kerültél kapcsolatba az eseménnyel?

2011-ben, középiskolásként hallottam először a Skills versenyekről, hiszen az informatikai rendszerüzemeltető szakma versenyzői egészen 2007-2015 között a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolából kerültek ki, ahol én is elsajátítottam szakmám alapjait.

Ebben az évben indultam el a WorldSkills verseny hazai válogatóján ahol 3. helyezést értem el és elhatároztam, hogy a következő évi válogatóig mindent megteszek azért, hogy csapatommal első helyezét érhessünk el és mi képviselhessük a nemzetközi versenyen is hazánkat.

A kitűzött célunknak megfelelően megnyertük a 2012-es EuroSkills nemzeti válogatót, így Belgiumban az általam vezetett csapat képviselhette Magyarországot. Úgy érzem sikerült élnünk ezzel a lehetőséggel, hiszen a szakmánkban magyar csapatként elsőként, arany éremmel a nyakunkba állhattunk fel a dobogó legfelső fokára.

2013-ban a hazai WorldSkills válogatót megnyerve Lipcsében is én képviselhettem nemzetünket, ahol kiválósági érmet szereztem.

A versenyekre való felkészülés során közelebbi kapcsolatba kerültem az informatikai rendszerüzemeltető szakma szponzorával a HTTP Alapítvánnyal, így 2014. óta részt veszek a hazai válogatóversenyek szervezésében és ettől fogva a nemzetközi fordulókon hazánkat képviselő rendszerüzemeltető informatikusok szakmai felkészítését is vezetem.

A HTTP Alapítvánnyal közös szakmai munkánkat dicsérik a magyar versenyzők által a 2014-es EuroSkills-en szerzett arany, a 2015-ös WorldSkills-en szerzett ezüst, a 2016-os EuroSkills-ről hazahozott ezüst és a 2017-es WorldSkills-en kiérdemelt bronzérmek. Ez utóbbi két eseményen Sisák Zoltán kollégámat váltva már, mint szakértő vettem részt.

Természetesen az idei, hazai rendezésű EuroSkills-en is hasonló lendülettel indulunk, a dobogó lebeg célként a szemünk előtt.

 

- Mutasd be a versenyződet / versenyzőidet röviden, milyen szakterületük van, volt-e / voltak-e már korábban WorldSkills versenyen, ha igen milyen eredménnyel?

Az informatikai rendszerüzemeltető szakma, a EuroSkils verseny esetén 2 fős csapatverseny. A csapat tagjait a nemzeti válogatón legeredményesebben szereplők közül választottuk ki. Mindketten először képviselik Magyarországot nemzetközi versenyen.

Déri Levente, kecskeméti származású, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója. Levi már a válogatóversenyek során is kreativitásával, higgadtságával és a komplex problémák könnyed átlátásának képességével tűnt ki a többiek közül. Ezen képességei a felkészülési időszakban is kitűntek és nagyon fontosak a nemzetközi mezőnyben való sikeres szerepléshez. A szükséges három terület közül Levente egyértelmű kedvence a nyílt forráskódú (OpenSource) Linux rendszerek és az ezzel kapcsolatos megoldások, de a Cisco hálózatok, illetve Windows rendszerek területén is egyre otthonosabban mozog. Még nem tudja pontosan egyetemi tanulmányai után hol folytatja szakmai pályafutását, de leginkább a biztonsági megoldások, ethical hacking áll a leginkább közel hozzá.

Orodán Tamás, a kis Békés-megyei településről, Békésről származó informatikus indén végezett a Szegedi Tudományegyetem szakirányú képzésén. Tamást már régi ismerősként üdvözöltük a hazai válogatón, hiszen 2016 óta rendszeres versenyzője a hazai Skills versenyeknek, az előző EuroSkills-re való felkészülési munkában részt is vett tartalékos versenyzőként. Csongrádi Dávid, a 2015-ös WorldSkills-en ezüstérmet szerzett rendszerüzemeltető versenyző ismerőseként találkozott a Skills versenyekkel és azóta is kitartóan menetel kitűzött célja, az Európa-bajnoki érem megszerzése felé.

Tamást leginkább a kitartása, precizitása, kiemelkedő szakmai alázata, nyitottsága és maximalizmusa teszi jó versenyzővé. Örökkön derűs kedélye miatt pedig állandó a vidámság a környezetében. Tamás kedvenc területe a Cisco hálózatok, de otthonosan mozog Windows rendszerek világában és egyre jobban barátkozik meg a Linux alkalmazások sajátosságaival is. A verseny után a szakmában szeretne elhelyezkedni és tudását folyamatosan fejlesztve a hazai informatikus közösség hasznos tagjává válni.

Azt gondolom Levente és Tamás tudásukkal, és képességeikkel jól kiegészítik egymást, így minden esélyük megvan arra, hogy a felkészülési időszakban megszerzett tudásukat nemzetközi szinten is kiemelkedő pontszámra válthassák.

 

 

- Hogy néz ki a felkészülési időszak?

Szakmánk esetében a felkészülési időszak több, mint egy éves, hiszen a nemzetközi versenyt megelőző év tavaszán már kiválasztjuk a jövőbeni versenyzőket.

A válogatóverseny legjobbjai először egy általános felkészülésen vesznek részt, melynek célja a szakmai alapok elmélyítése, a versennyel kapcsolatos szakmai tudás bővítése és iparági, nemzetközileg is elismert tanúsítványok megszerzése. Ez az időszak főleg otthoni munkából, oktatási anyagok önálló feldolgozásából és konzultációkból áll.

A SkillsHungary programot működtető Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából az utolsó közel fél éves időszakot intenzív, legalább napi 8 órás felkészüléssel tölthetjük. Ebben az időszakban bentlakásos rendszerben készülnek a versenyzők, építenek a korábban megszerzett alapokra specifikusan a verseny sikeres teljesítéséhez szükséges tudást. A verseny előtt 3 hónappal a várható versenyfeladat is megjelenik, amit közvetlenül az esemény előtt legalább 30%-ban módosítani fog a nemzetközi szakértői csapat. Az utolsó három hónapban ezért a versenyfeladat részletes feldolgozására, a legoptimálisabb megoldások megtalálására és a komplex rendszer összefüggéseire koncentrálunk.

 

- Hogyan került(ek) kiválasztásra a versenyző(k)?

2017-ben szervezte meg a HTTP Alapítvány a EuroSkills 2018 Budapest esemény informatikai rendszerüzemeltető szakma nemzeti válogatóját.

A válogatóverseny három fordulóból áll. Az első forduló interneten keresztül zajlik és tesztkérdések megválaszolásával, valamint szimulációs feladatok megoldásával mérjük a versenyzők tudását.

A legjobb 12 versenyző kerül a középdöntőbe, ahol már személyesen, de szimulált informatikai rendszereken kell összetett feladatokat megoldaniuk.

A legjobb 6 versenyző a SzakmaSztár Fesztivál keretében megszervezett döntőben mérhette össze a tudását és kerültek ki a legjobbak közülük.

Itt azonban még nem ért véget a megmérettetések sora. A legjobb 4 versenyzőt fél éven keresztül otthon megoldandó feladatokkal láttuk el és ezek mellett általános tulajdonságaikról is próbáltunk jobb képet kapni személyes konzultációk keretében. Ezután választottuk ki a két versenyzőt akik Budapesten képviselhetik az informatikai rendszerüzemeltető szakmában a rendező országot.

 

- Mik az előnyeink és mik a hátrányaink más országokhoz képest?

Nehéz ezt megítélni. Előnyként tudnám említeni, hogy a hazai oktatás szervezői évekkel ezelőtt felismerték az informatikában rejlő lehetőségeket, így az itthoni képzésekben is modern és nemzetközileg is elismert alapokra tehetnek szert a fiatalok. Hátrányként talán az oktatási intézmények rugalmatlanságát és a tananyagokba más országokhoz képest lassan implementált új technológiákat, illetve a kompetencia alapú oktatás kezdetlegességét tudnám említeni.

A verseny szempontjából nagyon nagy előnyt jelent, hogy sok sikeres, a szakmában is elismert korábbi versenyző segíti a felkészülést. Az ők tapasztalataik nyomán még sikeresebb versenyzőket képezhetünk.

 

- Kik a szakmai támogatók és hogyan segítik a versenyzőt?

Az informatikai rendszerüzemeltető szakma hivatalos szponzora a HTTP Alapítvány. Szakmai partnere a Gloster Infokommunikációs Kft. akik piaci szereplőként kiemelkedő fontosságúnak tartják a tehetséges fiatalok tudásának fejlesztését és lehetővé teszik szakmai karrierjük beindulását is.

A HTTP Alapítvány csapata fogja össze a versenyzők szakmai felkészítését és biztosítja a szükséges infrastrukturális feltételeket, mint a versenyen lévőkkel leginkább megegyező eszközpark, a felkészülési helyszín és a versenyzők lakhatása. Az Alapítvány munkatársainak évről évre fejlődő munkáját dicsérik a nemzetközi versenyeken évről-évre szerzett érmek, elismerések is.

 

- Hogyan fog zajlani a 3 napos verseny, mik lesznek a feladatok?

A feladat ismert, melyet legalább 30%-ban a nemzetközi szakértői csapat közvetlenül az esemény előtt fog módosítani. Három szakmai területből, Cisco hálózatok, Linux –nyílt forráskódú- és Windows rendszerek áll.

A megoldandó feladat egy komplex projekt, mely során a kapott instrukciókat, leírásokat követve egy nagyvállalat informatikai rendszerét kell felépítenie és helyenként megterveznie a versenyzőknek. Egészen az alap informatikai hálózat felépítésétől, szerverszolgáltatások, mint e-mail kiszolgáló, web kiszolgáló beállításán és a dolgozók számítógépeinek telepítésén keresztül egészen a telefonszolgáltatás biztosításáig. Természetesen figyelembe kell venni az iparági biztonságtechnikai megfontolásokat, melyek lehetővé tehetik egy esetleges kibertámadás elleni védekezést és a felhasználók megfelelő jogosultságainak kiosztását is. Ezek alapján látható, hogy egy valóban összetett, modern és szerteágazó tudást feltételező feladatot kell a három versenynap alatt megoldania a budapesti EuroSkills-en versenyző nemzetközi csapatoknak.

 

 

- Hogyan jellemeznéd a szakmát a hazai viszonylatokban?

Nemzetközi viszonylatban is nagyon jónak mondhatók a magyar informatikusok. A hazai informatikai piac is folyamatosan követi a megjelenő trendeket, a Magyarországban rejlő előnyöket mind munkaerő, mind infrastrukturális szempontból felismerő és betelepülő vállalatok pedig fizetés és munkaterén is nemzetközi szintű feladatokkal, kihívássokkal tudják ellátni a fiatal informatikusokat. Itthon is komoly perspektíva áll a hivatásunknak az informatikát választóknak.

 

- Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik ebben a szakterületben gondolkodnak?

Go for it! Az informatika egy folyamatosan fejlődő és állandó kihívásokat tartogató szakma. Biztosan nem fogtok unatkozni. Ma már az élet szinte minden területén megjelenik a digitalizáció, így nagyon sok terület közül választhattok ha e mellett a hivatás mellett voksoltok. Informatikai rendszerek működtetik a zsebeitekben lévő okostelefonokat, az internetet, a buszmegállóban lévő kijelzőt, a kocsikat építő robotokat, az életmentő orvosi műszereket, de még az otthoni mosógépet is. Az informatika lehetőséget biztosít, határok helyett. Bármit megvalósíthattok, amit el tudtok képzelni.

Nem utolsó sokban pedig menő ha valaki nem csak posztolni tud Instára hanem érti is hogyan működik, vagy megtudja oldani a kiszemelt csaj/srác IT problémáját.

 

- Miért választottad ezt a szakterületet és mi motivál még ma is?

Gyerekkoromban találkoztam életem első számítógépével és már akkor lenyűgözött. Nem értettem hogyan működik és egyszerűen meg akartam érteni. Már akkor tudtam, hogy ezzel akarok foglalkozni és azóta is az a célom, hogy fejlődjek, jobb informatikussá és emberré váljak.

Az informatika nem csak folyamatos kihívásokat tartogat számomra, hanem lehetőséget is biztosít arra, hogy megoldásainkkal segíthessük, könnyebbé tehessük az emberek életét. Ma már szinte minden percben interakcióba kerülünk egy-egy informatikai rendszerrel és fontosnak tartom, hogy ezek gördülékenyen az emberek igényeinek megfelelően, a mi szolgálatunkban működjenek. Ez az ami folyamatosan motivál a napi munkavégzésemben.

A versenyfelkészítői munkában pedig leginkább az, hogy utat mutathatunk a fiataloknak, hogy segíthetek céljaik elérésében, szakmai karrierjük beindításában. Nagyon megható és felemelő élmény a saját versenyzőim hálás tekintetét látni akár egy-egy munkalehetőség küszöbén vagy a nemzetközi mezőny előtt egy WorldSkills vagy EuroSkills verseny a dobogó fokán, csillogó éremmel a nyakukban látni. Ezek azok a pillanatok amiért érdemes dolgozni és amiből erőt tudok meríteni a nehezebb felkészülési periódusokban is.

Idén a hazai rendezésű EuroSkills 2018 Budapest szakmai Európa-bajnokságra készülve is mindent megteszünk azért, hogy hazai szurkolótábor előtt Levente és Tamás, azaz a magyar informatikai rendszerüzemeltető csapat a lehető legtöbbet kihozhassa magából és büszkévé tehessen minket, illetve Magyarországot.

 

Érdekel a SkillsHungary program?

Jelentkeznél versenyzőnek?

Olvasd el a részleteket itt.

EuroSkills 2018 Budapest

Gyere el és szurkolj élőben a Magyar versenyzőknek, 2018. szeptember 26 - 28. között Budapesten, a Hungexpón! További részletekért, kattints ide.