Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Boros Attila - virágkötő szakértő (chief expert) - SkillsHungary szakmai szakértő bemutatja, Takács Dániel virágkötő versenyzőt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bemutatja, a Skills Hungary program szakértőit!

 

- Mi a foglalkozásod?
Cégvezető vagyok, de virágkötő mester, ami itt fontos.

 

- Hogyan kerültél kapcsolatba az eseménnyel?
2010 óta vagyok szponzor és szakértő, akkor még az NSZFI-vel együttműködésben

 

- Mutasd be a versenyződet / versenyzőidet röviden, milyen szakterületük van, volt-e / voltak-e már korábban WorldSkills versenyen, ha igen milyen eredménnyel?

Dániel a tavalyi WSK-n kiemelkedő 4. helyezett lett, a szakmai egyik kiemelkedő alakja fiatal kora ellenére. Agilis, de alázattal áll a szakmához és a felkészítőihez. Nagy technikai tudással rendelkezik és hatalmas verseny tapasztalattal, ez feltétlen előny a ESK-n is.

 

 

- Hogy néz ki a felkészülési időszak?

Folyamatosan a várható feladatokat próbáljuk el, számtalanszor, majd értékelés, pontozás és újra kezdjük. Van lehetőségünk nemzetközi versenyeken is részt venni, az is sokat számít. Több, a szakma magasan képzett képviselője is részt vesz a felkészülésben.

 

- Hogyan került(ek) kiválasztásra a versenyző(k)?

Hazai szakmai versenyeken, de többnyire az én megérzésem alapján.

 

- Mik az előnyeink és mik a hátrányaink más országokhoz képest?

A nagyon nagy hátrányunk, inkább általánosságban az alacsony szakami képzés az iskolákban. Egy-egy ilyen versenyre az nagyon kevés, de sok olyan virágkötő van az országban, aki más „dimenzióban” él és dolgozik, így ezek a hátrányok leküzdhetők. Előnyünk az a szakmai stáb és szponzori háttér, aki lehetővé teszi a tudás átadását.

 

- Kik a szakmai támogatók és hogyan segítik a versenyzőt?

A szakmai egyesület a szponzor és én vagyok az elnök. Így a teljes erőforrás rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy sikereket érjünk el.

 

- Hogyan fog zajlani a 3 napos verseny, mik lesznek a feladatok?

A feladatok titkosak, a c-2-őn derül ki minden. Várhatóan 6 feladat lesz elosztva a szűk 3 napra. Kivételesen, felkérésemre egy úgynevezett external designer készíti a feladatokat és prezentálja is azt majd az előkészületi napokon.

 

- Hogyan jellemeznéd a szakmát a hazai viszonylatokban?

A virágkötő szakma és a virágkereskedelem egy elhanyagolt része a kereskedelemnek, pedig a virág az életünk része. A szakmai képző intézmények a saját erőforrásaiknak megfelelően próbálkoznak a lehető legtöbbet kihozni a képzésből, de egyre gyengébb a felhozatal. A szakmai egyesület célja a magasabb szintre emelése a virágkötészetnek, ennek is köszönhetően nagyon sok európai és világ eredményünk van, illetve a magyarországi szakmai krémje elismert mindenhol a világon.

 

- Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik ebben a szakterületben gondolkodnak?

Az üzenetem annyi, hogy ha szebbé szeretnék tenni az emberek mindennapjait, ha egy mosolyt szeretnének csalni az arcukra, vagy csak örömet szeretnének okozni, kössenek virágot és tegyék virágossá az életüket.

 

- Miért választottad ezt a szakterületet és mi motivál még ma is?

Már a szakmai fejlesztés és az utánpótlás nevelés a prioritás. Hiszek abban, hogy a növényeknek és a virágnak élettani hatása van. Egyszerűen boldogabbak vagyunk egy szép virágos, vagy növényekkel teli környezetben. Nagyon fontos, hogy a születéstől a halálig ott vagyunk az emberek életében, ezt csak szeretettel és odaadással lehet csinálni.

 

 

Érdekel a SkillsHungary program?

Jelentkeznél versenyzőnek?

Olvasd el a részleteket itt.

 

EuroSkills 2018 Budapest

Gyere el és szurkolj élőben a Magyar versenyzőknek, 2018. szeptember 26 - 28. között Budapesten, a Hungexpón! További részletekért, kattints ide.