Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Barabás Tibor - Bádogos mester - SkillsHungary szakmai szakértő bemutatja, Sándor István bádogos versenyzőt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bemutatja, a Skills Hungary program szakértőit!

 

- Mi a foglalkozásod?

Bádogos mester vagyok.

 

- Hogyan kerültél kapcsolatba az eseménnyel?

Az egyik szponzor cég, a PREFA Hungária keresett meg, hogy vállalnám -e a versenyző fekészítését. Nagyon megtisztelő volt a számomra, igent mondtam.

 

- Mutasd be a versenyződet / versenyzőidet röviden, milyen szakterületük van, volt-e / voltak-e már korábban WorldSkills versenyen, ha igen milyen eredménnyel?

Az én versenyzőm Sándor István, bádogos. Nincs versenyzői tapasztalata WorldSkills versenyen, de bízom benne, hogy jövőre már ő is ott lehet Magyarországot képviselve.

 

 

- Hogy néz ki a felkészülési időszak?

A felkészülési időszak a test project részleteinek a gyakorlásával telik. Mivel van munkahelye a versenyzőmnek, kellően nehéz összehozni a foglalkozások időpontjait. Egy félnyereg tető, kettős állokorcos fémlemez fedése a feladat, ennek minél precízebb kivitelezésén kell dolgoznunk.

 

- Hogyan került(ek) kiválasztásra a versenyző(k)?

Magyar országos válogató versenyen. A döntő két napig zajlott a Szakma Sztár fesztivál keretén belül, a versenyfeladatok a korábbi évek Euroskills feladataihoz voltak hasonlók.

 

- Mik az előnyeink és mik a hátrányaink más országokhoz képest?

Szakmailag a legfelkészültebb országok közé tartozunk. Hátrányunk az, hogy a szakmunka anyagi elismertsége nálunk a legszerényebbek egyike és emiatt rengetegen dolgoznak külföldön ebben a szakmában a jobb fizetés miatt.

 

- Kik a szakmai támogatók és hogyan segítik a versenyzőt?

PREFA Hungária és Rézműhely Kft. Szerszámmal, anyaggal, gyakorló helyszínnel, Test projecttel, szállással és szakmai felkészítéssel.  

 

- Hogyan fog zajlani a 3 napos verseny, mik lesznek a feladatok?

Egy félnyereg tető, egy tetőablak és egy függőleges fal, különböző módokon való burkolása, fedése aluminium lemezzel. Három nap, három részre osztott beosztás van, amit, ha elég ügyesek vagyunk mindig időben befejezünk.

 

- Hogyan jellemeznéd a szakmát a hazai viszonylatokban?

A szakma tökéletesen felkészült és nagyon tapasztalt, csak egy baj van vele, hogy kihalófélben van. Nagyon kevesen tanulják ezt a szakmát, nincs utánpótlás. Talán képzés sincs igazán, pedig lenne kitől tanulnia a fiataloknak.

 

 

- Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik ebben a szakterületben gondolkodnak?

Ez a szakma nagyon sokrétegű, hosszú ideig jelent kihívást. Ha elég komoly cégnél sikerül elhelyezkedni, ami lefedi ezeket a rétegeket ( tetőfedés, fémnyomás, díszműbádogozás, stb. ), akkor egy élet is kevés mindent megtanulni. Szóval nagy kihívás, úgyhogy hajrá!

 

- Miért választottad ezt a szakterületet és mi motivál még ma is?

Édasapámnak is ez a szakmája, Ő vitt bele és a mai napig örülök ennek. Minden nap, minden épület más kihívást tartogat, soha semmi nem egyforma. Valamint a technológia fejlődésével folyamatos a fejlődés ebben a szakmában is, szóval ha valaki szereti a szakmát mindig van mit tanulni.

 

Érdekel a SkillsHungary program?

Jelentkeznél versenyzőnek?

Olvasd el a részleteket itt.

 

EuroSkills 2018 Budapest

Gyere el és szurkolj élőben a Magyar versenyzőknek, 2018. szeptember 26 - 28. között Budapesten, a Hungexpón! További részletekért, kattints ide.