Ha Téged is a szakmád iránti szenvedély inspirál, akkor jelentkezz versenyzőnek és vegyél részt A Profik Bajnokságán!

Képviseld Te Magyarországot a EuroSkills és WorldSkills versenyeken!

Babanecz Csaba Attila - asztalos és faipari mérnök - SkillsHungary szakmai szakértő bemutatja, Nagy Ádám János épületasztalos versenyzőt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bemutatja, a Skills Hungary program szakértőit!

 

 Mi a foglalkozásod?

Asztalos és faipari mérnök vagyok. Jelenleg a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Skills koordinátoraként dolgozom. Az Euroskills versenyen az épületasztalos szakma főszakértője és Worldskills szakértő vagyok.


- Hogyan kerültél kapcsolatba az eseménnyel?

Már 10 éve dolgozom az Euroskills és Worldskills versenyeken, így mint szakértő értesültem róla.


- Mutasd be a versenyződet / versenyzőidet röviden, milyen szakterületük van, volt-e / voltak-e már korábban WorldSkills versenyen, ha igen milyen eredménnyel?

Versenyzőm Nagy Ádám János, nagyon tehetséges, kreatív asztalos, egy budaörsi faipari vállalkozásnál dolgozik asztalosként. Ádám nagyon elhívatott a szakmája iránt, folyamatosan képezi magát, rengeteg jó ötlete van, és nagyon igényesen végzi munkáját, mindig a maximumra törekszik. Ádám még nem vett részt Worldskills versenyen, ez lesz az első nemzetközi megmérettetése, de nagyon motivált és elszántan, teljes erőbedobással készül a versenyre.

 


- Hogy néz ki a felkészülési időszak?

A versenyző kiválasztása már tavaly novemberben megtörtént, hogy minél több idő maradjon a felkészülésre. Januárban elkezdtük az éles felkészülést a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának nemzetközi szintű Skills felkészítő műhelyében. A felkészülés első hónapjaiban a korábbi Euroskills és Worldskills feladatokat gyakorolta a versenyző. A tavasz folyamán több alkalommal, különböző helyszíneken tartottunk sikeres szakmai bemutatót és felkészülési versenyt. 
Május elejétől gőzerővel halad az intenzív felkészülés, ezen időszakban már a szakértők által beküldött előzetes feladatokat gyakorolja a versenyző. Júliusban kiválasztásra került az idei versenyfeladat, amely nyilvános, a versenyzők gyakorolhatják, de a verseny előtt 30 %-ban megváltoznak, és ezt már csak a versenyen tudják meg a versenyzők.
Ádám jelenleg is a kiválasztott versenyfeladatot gyakorolja, versenykörülmények között, folyamatos értékelés mellett. Minden egyes feladatot megváltoztatunk kb. 30 %-ban, a versenyzőt ezzel is felkészítve a változásokra. A versenyző felkészítését a korábbi versenyzők is segítik szakmai tudásukkal és a versenyeken szerzett tapasztalatokkal.


- Hogyan került(ek) kiválasztásra a versenyző(k)?

A versenyző többfordulós válogató versenyen került kiválasztásra. A válogató versenyeken nemzetközi szintű feladatokat kellett megoldani a versenyzőknek, az értékelés pedig a nemzetközi szintnek megfelelően történt. 2017. november 9-10. között rendeztük meg az asztalos "szétlövés" versenyt, amelynek eredménye alapján Nagy Ádám János indul az épületasztalos szakmában a hazai rendezésű Euroskills versenyen. A megrendezett verseny a kiválasztási folyamat 3. és egyben döntő fordulója volt. Az előválogatót március 27-én, a középdöntőt pedig június 7-8-án tartottuk. A középdöntő után kiválasztott öt versenyző június és szeptember között több alkalommal együtt készült a Worldskills 2017 versenyre készülő két versenyzővel, Stadler Bencével és Liszi Rolanddal. A válogató verseny helyszíne hagyományosan a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskola Skills felkészítő műhelye volt.


- Mik az előnyeink és mik a hátrányaink más országokhoz képest?

Komoly előny a versenyzők, szakértők és a szponzorok profi szakmai-és csapatmunkája. Ezen felül a jelentős szakértői tapasztalat, az egyre hosszabb felkészülési időszak és a folyamatos fejlődés versenyről versenyre, hiszen csak így tudunk lépést tartani a versenytársakkal. Az idei versenyen előnyt jelenthet a hazai pálya és a hazai közönség.
Hátrány, hogy a versenyzőknek sokkal több felkészülési időre van szükség, hogy elérjük a nemzetközi versenyek igen magas színvonalát. Ebben már sokat fejlődtünk, mert a felkészülési időszak egyre hosszabb, de még sok a tennivaló ezen a területen.


- Kik a szakmai támogatók és hogyan segítik a versenyzőt?

Szakmai támogatóink a Festool Magyarország, a H-Didakt Kft., és a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum. 
A szakmai támogatók teljes mértékben segítik a versenyző felkészülését, maximálisan biztosítják a szükséges feltételeket a felkészülési időszakra és a versenyre is. Ez alatt értem a felkészülési helyszínt, a gépeket, szerszámokat, alapanyagokat és a különböző rendezvényeken történő megjelenést is.


- Hogyan fog zajlani a 3 napos verseny, mik lesznek a feladatok?

Júliusban a szakértők szavazatai alapján kiválasztásra került a versenyfeladat, az én feladatom kapta a legtöbb szavazatot, ennek köszönhetően nagy örömünkre, a hazai rendezésű Euroskills versenyen magyar versenyfeladat lesz. 
A versenyzőnek a megadott rajzok és dokumentáció alapján kell elkészíteni a versenyfeladatot a 3 napos versenyen, 18 óra alatt.
A feladatkészítés 3 modulból áll:
A keretről 1:1-es műhelyrajz készítése
Ablak elkészítése
Tok elkészítése
A keretszerkezet tömörfából (tölgy és kőris) készül különböző sajátcsapos szerkezeti kötésekkel. A lemezbetét árkolásba van elhelyezve, de a kereten fózolás és aljazás is megtalálható.


- Hogyan jellemeznéd a szakmát a hazai viszonylatokban?

Az asztalos szakma egy kreatív, alkotó szakma, ezért nagyon sokan választják és rengeteg jó asztalos szakember van. Ettől függetlenül nagyon keresett az asztalos szakember, mert igen komoly munkaerőhiány van az asztalos iparban is. 


- Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik ebben a szakterületben gondolkodnak?

Bíztatom őket, hogy tanuljanak szakmát. Egy jó szakmával tisztességesen meg tudnak élni, és mindig szükség lesz jó asztalosra is. Az asztalos szakma nagyon sokrétű, amelyben mindenki meg tudja találni a saját szakterületét, a bútor, az ajtó és ablakkészítésen át egészen a lépcsőgyártásig. 
Ráadásul egy csodálatos, természetes és környezetbarát anyaggal dolgozunk,  a fával, amelynek felhasználásával generációkon át maradandót alkotunk. 


- Miért választottad ezt a szakterületet és mi motivál még ma is?

Már gyerekkoromban édesapám mellett sokat voltam a műhelyben és akkor megfogott ez a szép szakma. Különösen érdekelt, hogy mennyi mindent lehet elkészíteni fából, így egyértelmű volt, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Jelenlegi oktatói munkámban nagyon fontos számomra a fiatal tehetségek felfedezése, szakmai támogatása és felkészítése a nemzetközi szakmai versenyekre. Alapvető prioritás számomra az is, hogy legyenek olyan tehetséges fiatal szakemberek, akik példát mutatnak a következő generációnak, és a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, hogy miért is érdemes szakmát tanulni. A versenyzők teljesítménye bizonyíték arra, hogy például az asztalos szakmával is lehet szép sikereket elérni nemzetközi szinten is. Az Euroskills verseny és a Skillshungary program kiemelkedő lehetőséget biztosít a szakemberek számára, hogy tehetségük kibontakozzon, és szakmailag tovább fejlődjenek. Célom, a folyamatos szakmai fejlődés mellett a versenyeken szerzett tapasztalatok beépítése a hazai szakképzésbe és a tehetséggondozásba, hogy minél magasabb színvonalú és minőségű képzés valósuljon meg.

 

Érdekel a SkillsHungary program?

Jelentkeznél versenyzőnek?

Olvasd el a részleteket itt.

EuroSkills 2018 Budapest

Gyere el és szurkolj élőben a Magyar versenyzőknek, 2018. szeptember 26 - 28. között Budapesten, a Hungexpón! További részletekért, kattints ide.